ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  02.04.2019 08:29:15

Ranní glosa: Slabá čísla z české ekonomiky

První aprílový den rozhodně nepřinesl žádné povzbudivé zprávy z české ekonomiky. Zveřejněný index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu naznačil, že se situace v tomto – mimochodem největším tuzemském odvětví – i nadále zhoršuje. Březový index se dostal na více než šestileté minimum v důsledku velmi slabých zakázek ze zahraničí a naznačil tak, že lednový propad výroby ve zpracovatelském průmyslu nebyl posledním, respektive že se situace v průmyslu nezlepšovala ani v následujících dvou měsících. Slabý PMI rovněž naznačuje, že se odhady HDP za první kvartál budou nejspíše přepisovat směrem dolů a znovu tak zpochybňují scénář akcelerace ekonomiky, s nímž počítá aktuální prognóza ČNB.

Příliš dobré zprávy nepřišly ani tentokrát z ministerstva financí. Státní rozpočet za první tři měsíce roku skončil s deficitem 9,3 mld. korun. Optimisticky bychom mohli konstatovat, že je to méně než v únoru, nicméně vzhledem k tomu, že teprve v březnu nabíhají zálohy na daň z příjmu právnických osob, byl by takový závěr velmi relativní. Výběr daní se navíc meziročně sice navýšil o více než 14 mld. korun, avšak dvě třetiny šly na vrub tzv. sociálního pojistného narůstajícího díky rekordní zaměstnanosti a svižnému zvyšování mezd. Pohled na výběr DPH už tak pozitivně nevypadá. Meziroční pokles lze sice z části zdůvodnit administrativními změnami, avšak hlavním důvodem je spíše pomalejší než předpokládaný růst spotřeby v ekonomice. Tedy další nepřímý signál o ochabujícím růstu české ekonomiky.

Zatímco daňové příjmy i tentokrát zůstaly pod plánem, běžné výdaje státu plán předběhly, zejména v důsledku vyšších transferů územním rozpočtům. V meziročním vyjádření však nejvyšší nárůst vykazují sociální dávky vč. penzí, které rostou zatím „jen“ o 11 mld. korun. A nakonec nezbývá než konstatovat, že aktuální výsledek rozpočtu je nejhorším za posledních sedm let. A to není rozhodně pozitivní signál vzhledem k tomu, že výsledek prvního kvartálu bývá obvykle mnohem lepší, než ten celoroční. Z tohoto pohledu může být dosažení plánovaného čtyřicetimiliardového deficitu ještě docela výzvou. Jisté je už jen to, že doba snižování státních dluhů skončila.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688