Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  21.03.2019 11:26:11

CHN: Čínský fiskální balíček je veliký, není to ale „to, co to bývalo“…

Lingling Wei, redaktorka deníku The Wall Street Journal ve svém článku popisuje současný fiskální balíček, kterým se čínská vláda snaží „zahnat“ současné ekonomické zpomalení. Wei zmiňuje, že ikdyž v absolutních číslech současný balíček převyšuje o zhruba 15% ten, který v roce 2008 uchránil čínskou ekonomiku před Velkou recesí, jeho efekt nebude zdaleka tak výrazný.

Důvod je v celku prostý, čínská ekonomika se během minulých 11 let podstatně zvětšila, takže zatímco 4 biliony juanů v roce 2008 představovaly 13% tehdejšího čínského HDP, současný 4.6 bilionový balíček činí jen něco okolo 2% čínského HDP.

Na těchto číslech je evidentní to, že čínská ekonomika již dosáhla stavu, při které již není tak jednoduché při každém problému takříkajíc vytáhnout „králíka z klobouku“ v podobě balíku vládních výdajů a levných úvěrů státních bank. První příčinou je zmiňovaná velikost čínské ekonomiky.

Tou další, dle mého názoru podstatně závažnější je „přeinvestovanost“ čínské ekonomiky, která se projevuje například v ocelářství a stavebnictví (ocel, kterou Čína musí vyvážet za dumpingové ceny, města duchů…). Formálně ekonomicky řečeno, mezní produkt kapitálu v Číně během posledních let dosti výrazně poklesl. Další vládní investice tudíž nepředstavují zrovna ideální využití zdrojů…

V kombinaci s již velmi vysokou úrovní zadlužení státem vlastněných korporací a místních samospráv tento faktor nutí čínskou vládu na „plynový pedál“ šlapat o něco opatrněji.

Struktura celkového dluhu v Číně


Zdroj: The Wall Street Journal

Mohlo by se zdát, že na úrovni domácího zadlužení v Číně nezáleží, protože vláda a centrální banka nikdy nedopustí závažnou krizi. Zkušenost z velkého odlivu kapitálu během zimy 2015/16 nicméně ukazuje, že ani čínská ekonomika není zcela nezávislá na mezinárodním kapitálovém trhu. A to znamená, že se čínská vláda musí přeci jen ptát, zda-li tu „zdroje jsou“, zvlášť za situace, kdy je rychlý růst devizových rezerv již relativně vzdálenou minulostí a kdysi monumentální přebytek běžného účtu se smrštil na zhruba 1% HDP. Situaci čínské vlády, podobně jako v případě ostatních rozvojových zemí nezlehčují ani stále relativně vysoké dolarové sazby, které zvyšují pravděpodobnost takovéhoto kapitálového odlivu.

Jan Žemlička, analytik České spořitelny


Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688