Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  22.02.2019 15:55:18

Británie krvácí skrz libru

Britská premiérka Theresa Mayová se nyní snaží doladit dohodu, která se podařilo dohodnutou koncem minulého rokuEU. Hlavním kamenem úrazu je tzv. irská pojistka, ta je také důvod, proč se nepodařilo dohodu prosadit v britském parlamentu. Mayová nyní intenzivně pracuje právě na změně tzv. irské pojistky. Předseda EK Juncker se již vyjádřil, že nevidí prosazení dohody v britském parlamentu příliš optimisticky. Spolu s nejistotou kolem brexitu se začíná zhoršovat také sentiment v domácí ekonomice a také výhled pro britskou libru. S jejím růstem v letošním roce nepočítají ani investiční banky.

Politická situace v Británii není v posledních týdnech a měsících příliš dobrá. Britská vláda se místy až zoufale snaží za každou cenu vyhnout tvrdému brexitu, přitom vše sází na jednu kartu. Tou kartou má být dosažení takové dohody s EU, kterou podpoří britsky parlament. Zástupci unie však pořádně ani nevědí, co vlastně Británie chce, neustále se mluví o irské pojistce a upravení dohody, což unie opakovaně odmítla. Předseda EK Jean-Claude Juncker nedávno řekl, že nejhoršího scénáře se může Británie vyvarovat, britský parlament však působí dojmem, že chce hlasovat pouze proti dohodě Mayové. Brexit popsal jako akt destrukce a zároveň varoval, že bude mít strašlivé ekonomické a sociální dopady. Juncker nabídl premiérce úpravu politické deklarace, za cílem zabránit tvrdé irské hranici.

Británii reálně hrozí tvrdý brexit a přitom na něj není vůbec připravena a britská vláda připravila pouze průvodní studie, které však nijak neřeší, co doopravdy bude s Británií, jestli se nepodaří odsouhlasit dohodu s EU. Británie příliš nevítězí ani v případě, že se jí podaří opustit EU s dohodou. S mnoho ekonomickými ztrátami se země již potýká a jakákoliv úleva pro případné zpevnění britské libry v podobě dohody s EU může být tedy dost omezená. Za čtvrtý kvartál minulého roku rostla britská ekonomika nejpomalejším tempem za posledních šest let. To dále zhoršuje výhled pro libru, která od referenda v roce 2016 oslabila o 12%. Společnost Fitch Ratings zhoršila rating pro Británii a upozornila, že tvrdý brexit výrazně poškodí kondici domácí ekonomiky.

Libra je zatím na cestě za týdenním ziskem v pozadí převažujícího optimismu investorů kolem jednání o brexitu. Libra může potencionálně ještě přidat, pokud se podaří doladit dohodu o vystoupení z unie. Kondice v ekonomice, kterou ještě zbrzdí samotné oddělení Británie od unijního bloku, však bude libru držet zkrátka. Nikdo stále neví, jak se zachová Bnk of England ať už v případě tvrdého nebo měkkého brexitu. Banka má totiž v případě tvrdého brexitu dvě možnosti, a to podpořit potápějící se libru zvýšením úrokových sazeb nebo zachránit zpomalující ekonomiku snížením úrokových sazeb. V případě měkkého brexitu bude záležet na více faktorech, libra se však právě kvůli horšícímu se sentimentu v domácí ekonomice pravděpodobně růstu úrokových sazeb nedočká. Museli bychom vidět inflaci daleko za inflačním cílem banky, aby přistoupila k růstu sazeb. Slabá libra však inflacirůstu nepodpoří a stejně tak slabá domácí ekonomika a podle investičních bank ji uvidíme maximálně na úrovni 1,35.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688