Michal Dvořák (TradeCentrum)
Investice  |  08.02.2019 11:51:57

Supersonická letadla a akciový trh. Na co vsadit už teďˇ?

Když Tom Vice nastoupil v roce 1986 do Northrop Grumman jako inženýr světově známého bombardéru B-2 stealth, ještě netušil, že v této firmě zůstane dalších 30 let. Během této doby vyzkoušel snad všechny zásadní pozice. Řídil pokročilé programy a technologie, výrobu, provoz, měl na starosti výběr dodavatelů, rozvoj podniku a informační technologie.

Jeho kolega Steve Berroth vydržel v této zbrojařské firmě o rok déle. Působil na různých vedoucích pozicích, včetně ředitele výrobních operací a programového manažera pro řadu pokročilých programů letadel a rotorů. Vedl také letové zkušební operace pro několik letadlových programů.

Dnes jsou tito dva hlavní oporou ve společnosti Aerion Supersonic, klíčovém hráči v budoucí supersonické dopravě. Tato firma by do roku 2021 měla splnit certifikaci FAA a o čtyři roky později chce naplno zahájit své služby. První oficiální let je však naplánován již na rok 2023. Hlavním projektem je nadzvukový letoun AS2 pro 8 až 12 cestujících na kterém firma v minulosti spolupracovala i s Airbusem.

Začátkem února překvapivě oznámil Boeing, že získal v Aerion Supersonic podíl. Podmínky dohody společnostmi nebyly zveřejněny, ale lze se domnívat, že Boing dodá inženýrské, výrobní a letecké testovací zdroje pro tryskový letoun AS2 s maximální rychlost 1,4 Mach, resp. 1000 mil za hodinu. Tento krok přenáší novodobý vysokorychlostní trh s nadzvukovými letadly v podstatě do širší komerční sféry a mohl by Boeingu poskytnout výrazný náskok oproti konkurenci.

Boeing není ale sám, kdo se v tomto sektoru angažuje. Velkým hráčem je bezesporu Lockheed Martin spolupracující na nadzvukových letadlech s NASA nebo firma miliardáře Richarda Bransona, Virgin Galactic, která se mimo jiné také věnuje vesmírné turistice. Virgin Galactic se před pár lety napojil na tým vedený Blakem Schollem, pilotem, který pomohl vybudovat marketingovou automatizaci společnosti Amazon, na startupovou firmu Boom Technology.

Boom již odhalil svůj prototyp. Finální verze by měla mít 45 až 55 míst s rychlostí Mach 2,2 (asi 1500 mil za hodinu). Cesta mezi New Yorkem a Londýnem by tak měla trvat příjemné tři hodiny. Boom plánuje s přepravou cestujících už v roce 2020. Cena by se měla pohybovat kolem $5 000, což je mnohem méně než $20,000 účtovaných společností Concorde.

Další hráčem je Spike Aerospace s projektem Spike S-512 se 40 až 50 místy. Dodávky plánuje firma zahájit v roce 2023.

Boeingu přitom s nadzvukovými letouny krátce koketoval už dřív, ale nakonec dal přednost konzervativní a ekonomicky úspornější verzi, koncepci 787 Dreamliner. Nyní firma otočila o 180 stupňů.

Pokud budeme považovat za relevantní i názor investorů podle hesla „The Market Is Always Right“, pak i reakce na oznámení napojení Boeingu na Aerion Supersonic je toho dokladem. Akcie na tuto zprávu reagovaly výrazným posílením a přivedly cenu na historické maximum.

Supersonická doprava 2.0 už zdaleka není jen vzdálený sen. Je to realita, která má možnost během nadcházejících desetiletí zcela změnit leteckou dopravu. A kdo bude u toho, ten vyhraje a Boeing si evidentně tuhle skutečnost konečně naplno uvědomil. Kdo bude další?

TradeCentrum

TradeCentrum.com je investiční platforma. Poskytuje ekonomické informace, analýzy měnových párů a analytickou podporu pro obchodování na forexu a s CFD.

Více informací na: www.tradecentrum.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688