Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  31.12.2019 10:08:55

Výhled 2020 - ekonomika v ČR zpomalí růst na 2%, zpomalí i inflace, průmysl bude selektivní


Růst ekonomiky
Růst české ekonomiky pozvolna zpomaluje pod svůj produkční potenciál a v roce 2020 zpomalí pod své dlouhodobé tempo růstu na námi odhadovaná 2 %. Důvodem je kombinace vysátého trhu práce tj. nedostatku lidí, a nejen kvalifikovaných, na českém trhu práce a přetrvávajících globálních rizik a nejistot (Trump, konečná verze brexitu…).
 
Před Česko a Slovensko se staví největší výzva od ekonomické transformace v 90.letech minulého století! Tentokrát transformace klíčového sektoru obou ekonomik automotive. Snad bude úspěšná!
 
PrůmyslNa rozdíl od předchozích let, růst nebude plošný, bude selektivní– nebude se už týkat všech okolo nás. Obory, které zůstaly závislé na levné práci, budou mít stále větší problém vyrovnat se s dalším růstem mzdových nákladů. Automobilový průmysl navíc čelí utužující se regulaci emisí. Jak ukázal znovu příklad Slovenska, jeho velká závislost na automobilovém průmyslu činí tuto ekonomiku velmi zranitelnou. 
 
InflaceBěhem 2020 by měla spotřebitelská inflace postupně zpomalovat z aktuálních hodnot těšně nad třemi procenty. Na konci roku 2020 očekáváme růst spotřebitelských cen poblíž dvou procent, V průměru by tak měla inflace v roce 2020 dosáhnout 2,4%. Porostou ceny především u alkoholu a tabáku (spotřební daň), dále elektřiny, i když v menší míře než v roce 2019. Pokračovat bude i svižný růst cen ve službách. Naopak ceny pohonných hmot by mohly, vzhledem k nižším výhledům cen ropy, stagnovat či mírně zlevnit.
 
Trh práce a růst mezd: Očekáváné zpomalení ekonomiky českému trhu práce neuleví. Na trh práce nyní vstupují slabší populační ročníky, které ani zdaleka nepokryjí jeho současné potřeby. I když některé firmy už započaly s redukcí zaměstnanců a další se přidají, na trhu práce se to ještě neprojeví. Uvolnění pracovníci velmi snadno nejdou uplatnění jinde. Míra zaměstnanosti zůstane v blízkosti historického rekordu a míra nezaměstnanosti se zvýší jen nepatrně na 3,2 %. Růst mezd vlivem i minimální a zaručené mzdy se udrží nad 6 % (konkrétně odhadujeme 6,4 %), po očištění o růst cen o necelá 4 %.
 
CZKkurz koruny bude balancovat mezi zprávami o vývoji globální ekonomiky a „překoupeností“ koruny. Zatímco začátek nového roku může být ve znamení euforie a poklesu vnímaného rizika z důvodu dosažených dílčích kroků na půdě obchodních vztahů USA-Čína a brexitu, ve druhé polovině roku může přijít „vystřízlivění“, když ekonomika USA přesto zpomalí a ekonomika eurozóny neoživí. Proto neočekáváme výrazné posílení CZK v průběhu roku a ke konci 2020 naopak prognózujeme její mírné oslabení.
 
Výnosy státních dluhopisů: Nedávný mírný nárůst českých výnosů byl způsoben návratem optimismu a vyšší českou inflací, nicméně podle nás nebude mít dlouhého trvání. S postupně klesající inflací a se zreálněním očekávání ohledně budoucího růstu v USA, Evropě, ale i v ČR by české výnosy měly po celý rok 2020 postupně klesat.  
 


Autor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Editor: Luboš Růžička, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688