TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.02.2019 14:20:40

V ovocných čajích pro děti objevili pesticidy

Nebezpečné ovocné čaje plné pesticidů odhalil test časopisu dTest. Mezi nimi byly také tři čaje, které jsou určeny dětem. Výrobci je přitom doporučují dávat do pitného režimu dětí už od jednoho roku.

Na porcované ovocné čaje si posvítili ve spotřebitelském testu časopisu dTest. "Nakoupili jsme 22 druhů ovocných čajů a nechali v nich mimo jiné laboratorně ověřit přítomnost nežádoucích látek," popsala Kristýna Kuncová z časopisu. Výsledky z laboratoře přinesly nepříjemná zjištění.

Plísně ani mykotoxiny se sice nenašly, zato byly plné pesticidů. "Pesticidy se používají v zemědělství v boji proti škůdcům a mohou se dostat do potravinářských výrobků. Kvůli jejich toxicitě pro ně existují v mnoha potravinách legislativní limity," vysvětluje Kuncová. To ovšem neplatí pro běžné ovocné čaje, na dětské a bio čaje se však legislativní limity vztahují.

Laboratoř odhalila, že hned tři čaje obsahují nepřípustné množství pesticidů. Jde o VeltaTea – Čaj Malé čarodějnice s příchutí lesní směs (určený dětem od 9. měsíce věku), Babio – Dětský bio čaj lesní plody (určený dětem od ukončeného 6. měsíce věku) a Krtečkův čaj – Lesní směs (určený dětem od 9. měsíce věku).

"Zarazilo nás, kolik různých zbytkových pesticidů a v jak velkém množství obsahují čaje určené dětem. Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět k prošetření situace Státní zemědělské a potravinářské inspekci," komentuje závěry šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Problém s množstvím pesticidů mělo však i dalších sedm ovocných čajů: Jemča Lesní plody, Penny/Tea Party Forest Fruit Tea, BioGena Lesní plody, Zlatý šálek Lesní směs, Mokate Minutka Ovocný čaj s příchutí ostružiny, maliny a borůvky, Grešík Lesní plody a Loyd Lesní plody.

Tyto čaje obdržely v testu nedostatečnou známku. Nahromaděné chemické látky v těle totiž mohou způsobit koktejlový efekt. Jde o to, že přijímá v různých potravinách a nápojích velké množství chemických látek. Ty pak v kombinaci mohou mít vliv na zdraví.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688