Smyslová zahrada: vodní prvky, stezka pro bosé nohy i místo pro soukromí dětí v závěsných stanech

Čtyřčlenná rodina se rozhodla pro přeměnu své starší zahrady, ve které dominovala především travnatá plocha. Na pomoc si zavolala tým zahradních designerů z oblíbeného televizního pořadu Zahradní proměny. Ze dvou navržených projektů si nakonec rodina vybrala variantu, kterou nazvali prázdninová zahrada. Děti v zahradě najdou prvky pro stimulaci jejich smyslů: stezku pro bosé nohy, bylinky pro vůni, vodní prvky a houpací stany… Nová smyslová zahrada v jemných tónech zelené, modré a fialové barvy je skvělé relaxační místo se spoustou rostlin a bylinek.

Zahrada pře úpravou a po ní

Rodina si přála novou zahradu více napojit na přírodu, aby děti měly kolem sebe přírodní prvky, vůně, příjemné materiály. Jejich chlapec trpí poruchou autistického spektra, pobyt v přírodě mu velmi pomáhá. Vždy, když rodina vyrazí do lesa, chlapec se zklidní, uvolní a cítí se příjemně. Rodiče se proto rozhodli mu vytvořit relaxační zahradu, ve které budou moci pobývat celoročně. Zároveň by měla zahrada nabízet dostatek soukromí rodičům i dětem. Rozpočet na proměnu byl 150 tisíc Kč.

Tým odborníků vytvořil slunnou zahradu s interaktivními prvky. Děti i rodiče mohou odpočívat, stejně jako rozvíjet své smysly, číst si nebo trávit společný čas péčí o rostliny a bylinky.

Výběr zvolených prvků pro proměnu zahrady

Rostliny ve smyslové zahradě

  • Na smyslovém chodníčku jsou vysázeny heřmánek a tymián. Obě bylinky jsou velmi odolné, je možné na ně i lehce našlápnout, čímž se rozvoní do okolí.
  • Kolem dětských závěsných stanů vysadil tým Zahradních proměn stále zelený rozmarýn a také rozrostlý svlačec.
  • Kolem vodní plochy umístili třtinu ostrokvětou („Karl Foerster“), která se nádherně pohybuje ve větru. Mezi trávu vysadili ještě verbenu, která vytvoří nádhernou kombinaci zelené a fialové barvy.
  • U zahradního domku je zimolez vonný, který v zimě a brzy zjara poskytne krásnou krémovou barvu, a navíc nádherně voní. Vedle zimolezu je pak pustoryl s nádhernými bílými kvítky, pilát modrý, výrazně vonící hlaváč, levandule a čistec.
  • Do zahrady byly vysazeny také nové buky.

Dominanty smyslové zahrady

  • Kruhové posezení – nová zahrada nabízí i klidné místo pro společné stolování
  • Smyslový chodník – vede skrze celou zahradu. Je osázen bylinky a vonnými rostlinami. Po chodníku je možné chodit na boso i v botách. Některé kameny se hýbou, jiné jsou zapuštěné více do země.
  • Rozšířená dřevěná terasa u zahradního domečku – při dešti je možné sledovat padající kapky.
  • Vodní prvek v podobě rybníčku s nášlapnými kameny – ve vodě mohou děti chodit přes kamínky a v létě se příjemně zchladit.
  • Závěsné stany – nabízí dětem zábavný prvek, úkryt před sluníčkem nebo prostor pro relaxaci a čtení.


Proměna obyčejné zahrady v ráj? Sledujte Zahradní proměny na Televizi Seznam

Jak dopadne souboj návrhů zahradních úprav zkušené zahradnice Charlie Dimmockové a oceňovaných zahradních architektů Davida Richa a Harryho Richa? Jaký náčrt se bude nakonec realizovat? Rozhodnutí je vždy na majiteli zahrady. Ať už jde o přání vykouzlit prostor plný přírodních prvků, nebo se zákoutím pro dětské radovánky, či naopak moderní a trendy, se vším si Charlie, David a Harry poradí.

Úchvatnými proměnami realizovanými napříč Velkou Británií se mohou inspirovat i čeští diváci. Pátou řadu oblíbeného pořadu Zahradní proměny sledujte každý všední den od 26. dubna od 17:25 hodin na Televizi Seznam.

Více informaci na: www.televizeseznam.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada