Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.01.2019 18:13:32

Když cenové grafy lákají k nákupu, ale fundament varuje


V lednu se daří akciím společnosti Square, která nabízí elektronické platební služby. Analytik Dan Dolev z Instinetu o nich před několika dny hovořil na CNBC s tím, že jde stále o fundamentálně atraktivní titul, který má další růstový potenciál. Todd Gordon z TradingAnalysis.com zase další růst ceny akcie věští z grafů. Na jeden se krátce podíváme, to spíše pro zábavu. Hlavně se dnes pověnujeme onomu fundamentu.

Následující obrázek ukazuje vývoj cen akcií Square. Pozitivní by prý mělo být laškování s dvousetdenním plovoucím průměrem a formace inverzní hlava a ramena. Posuďte sami, nakolik jde o relevantní informace, další řádky už věnujme tomu, co společnost skutečně investorům nabízí.


Zdroj: CNBC

Square je firma, která svými výsledky trochu mate tělem. Její tržby znatelně rostou, provozní ziskovost je ale v červených číslech. Což je ovšem trochu matoucí s ohledem na to, že provozní tok hotovosti je již nějakou dobu bezpečně v černých a od roku 2017 to dokonce platí o volném toku hotovosti. Po investicích tak zbylo firmě za posledních 12 měsíců 71 milionů dolarů, v roce 2017 to bylo asi 101 milionů dolarů.



Zdroj: Morningstar

Jak se tato čísla rýmují se současnou cenou akcie? Kapitalizace se nyní pohybuje na cca 33 miliardách dolarů. Riziko (systematické) je tu podle dat z trhu dost vysoko (beta na hodnotě 2,2) a požadovaná návratnost se tak pohybuje kolem vysokých 15 %. S ohledem na to, jak volatilní cena akcie je, ale podobná čísla dávají smysl. Na ospravedlnění kapitalizace by se pak musel volný tok hotovosti v následujících deseti letech vyvíjet například následujícím způsobem:



Za následující tři roky by se tedy musel volný tok hotovosti zvednout ze současných cca 70 milionů dolarů na 1 miliardu dolarů, šestým rokem by firma musela po investicích vydělávat 6 miliard dolarů a na konci celého období více než 8 miliard dolarů (pak by se růst pohyboval kolem 4,5 % do nekonečna).

Na CNBC o Square hovořil i Mark Tepper ze Strategic Wealth Partners, který tvrdí, že akcie je předražená. Sektor platebních nástrojů a služeb je podle něj atraktivní, protože bude růst minimálně o 20 % ročně. Jeho tipem je ale Visa, která sice zaostává za Mastercard v oblasti růstu tržeb, ale vyniká na úrovni marží. Morningstar zase hovoří o tom, že Square je hráčem, který si drží dobrou niku na trhu, ale nemá velký potenciál pro to, aby bojoval s většími hráči. Růst by tak mohla generovat spíše mezinárodní expanze. A akcie jsou podle ní asi o 50 % předražené.

Výše uvedený graf každopádně implikuje, že volný tok hotovosti by musel na ospravedlnění růst 4 roky o téměř 150 % ročně a pak by růst postupně klesal na oněch necelých 5 %. I v různých alternativních scénářích jde o čísla vysoko nad nějakými výše zmíněnými 20 % růstu trhu. Cenové grafy mohou tedy ukazovat zajímavé formace, ale obávám se, že fundament hovoří trochu jiným jazykem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688