Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  19.07.2002 18:02:03

Trh úrokových sazeb a dluhopisů: Ceny dluhopisů se během uplynulého týdne výrazně nezměnily. Výnosová křivka mírně snížila svůj.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 19.7.2002

      Trh očekává ke konci července snížení úrokových sazeb o 50bp

      

       Ceny dluhopisů se během uplynulého týdne výrazně nezměnily. Výnosová křivka mírně snížila svůj sklon. Trh sledoval především vývoj v zahraničí, kde se finačními trhy soustředily na zveřejňování finančních výsledků firem za Q2. Akciové trhy byly velmi volatilní a stále mají mírnou tendenci klesat. Pravidelné slyšení předsedy FEDu A. Greespana v Kongresu vyznělo mírně optimisticky a vylučuje jakékoli další uvolnění měnové politiky. Pozitivně překvapila červnová průmyslová produkce v USA (+0,8%). Naproti tomu obrovský propad zaznamenal Philadephia FED index (z 22,2 na 6,6). EUR/USD prolomil v pondělí paritu nad níž se bezpečně drží. Trhu se dostalo komentářů z ČNB, která rozhodně nemění svou rétoriku. M. Erbenová řekla, že “posilování kurzu je nadměrné a centrální banka je připravena použít veškeré nástroje……současný vývoj je nebezpečná bublina……..pokud k tomu dá nová (inflační) prognóza oprávnění, nebudu se bránit snížit sazby pod úroveň eurozóny“. J.Frait konstatoval, že koruna by měla zkorigovat k 30,50 CZK/EUR. Koruna oslabila asi o 70h tlačena výše skrytými intervencemi. Horší maloobchodní tržby trh ignoroval stejně jako výsledky aukce 7mld. CZGB 5.7/2006. Průměrný výnos v aukci dosáhl 4,10%. Bid-to cover ratio kleslo na 2,7 a bylo nižší než 3,4 u aukce CZGB 6.55/2011. Částí trhu jsou nabízené výnosy vnímány jako příliš nízké.


      

       Příští týden nás čeká zasedání ČNB, která uvolní měnovou politiku. Money market sazby plně zahrnují snížení sazeb o 50bp a také my vnímáme snížení REPO sazby o půl procentního bodu jako nejpravděpodobnější. Zároveň se obecně předpokládá, že centrální banka bude po snížení sazeb intervenovat proti koruně. Nejproblematičtější na tomto scénáři je fakt, že je očekáván drtivou většinou trhu. Centrální banka však potřebuje překvapit. Jejím prvotním cílem je totiž slabší měnový kurz a až v druhé řadě chce stimulovat poptávku. Nevíme však odkud by překvapení mělo přijít. Více než 50bp snížení sazeb jsme naposledy zažili v lednu roku 1999 z 8,75% na 8%. Pokud by se rozhodla centrální banka uvolnit pouze o 25bp, následovalo by po odeznění intervencí další posilování koruny. Další osud výnosů je téměř výhradně v rukou měnového kurzu. Pokud tempo apreciace zůstane neopodstatněně rychlé, zůstanou výnosy uměle nízko. Výnosy na delším konci porostou až tehdy, když trh uvěří, že uvolňování měnové politiky již skončilo. To se nestane, pokud se koruna vrátí na apreciační trend.

      

       Vývoj výnosů v zahraničí bude i v příštím týdnu dalším důležitým faktorem pohybu korunových dluhopisů. Bundy budou velmi pravděpodobně i nadále následovat akciové indexy. Korelační koeficient mezi zářijovým future na 10Y Bund a indexem DAX klesl z -0,5 na počátku června na aktuálních -0,92. Výnosy v Evropě by v příštích dnech růst neměly, výrazně posilující euro je pozitivní zprávou pro inflaci. První inflační čísla z Evropy za červenec uvidíme právě příští týden (Itálie, Německo). Zveřejněn bude také Ifo index, který by měl vykázat mírný pokles z 91,3 na 91,0. Negativním signálem pro dluhopisy by však mohla být červencová peněžní zásoba M3, jejíž dynamika se udrží nad 7%.

      

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688