Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.01.2019 17:43:28

Dlouhodobý výhled trhu se prudce změnil

Modelů, které mají predikovat další vývoj na trhu, je asi bezpočet. Ovšem i zde platí, že to nejjednodušší často funguje nejlépe. V minulém příspěvku jsem psal o tom, že ziskový boom, kterého si užíval korporátní sektor v předchozích letech, pravděpodobně končí a valuace akcií znatelně klesly. Což je ovšem pozitivní zpráva, protože nižší poměry cen akcií a zisků na akcii (PE) znamenají menší našponovanost trhu a větší odolnost vůči dalším poklesům trhu. A jak uvidíme níže, PE dokonce slouží jako jeden z nejjednodušších „modelů“, které predikují další vývoj.

Následující dva grafy jsem naposledy ukazoval někdy před třemi měsíci, když JPMorgan zveřejnil svůj Q3 přehled na trzích. Nyní přichází banka s čerstvými. Oba ukazují, jak se chová návratnost trhu v (ne)závislosti na výši valuací – tedy výši aktuálního PE. První graf se zaměřuje na návratnost dosaženou rok poté, druhý deset let poté. Je zřejmé, že pro spekulace s krátkodobým časovým horizontem není valuace ničím relevantním, ovšem obrázek se mění u druhého grafu. Tam již se body celkem poslušně řadí do intuitivní negativní závislosti:



Druhý graf tedy ukazuje, že trh má slušnou tendenci odvíjet svou návratnost v následujících deseti letech podle aktuální valuace: Čím jsou valuace vyšší, tím nižší je návratnost a naopak. Intuitivní je tento vzorec chování čistě proto, že s PE vysoko nad průměrem je již těžké přidávat k návratnosti akcií jeho dalším růstem, a vše je jen na růstu ziskovosti (tedy na růstu E). Pokud je naopak PE nízko, mohou ceny akcií spíše růst jak díky růstu zisků, tak díky násobků cen a zisků (P tedy roste díky vyššímu E, i díky vyššímu PE).

Významné je to, že během minulého roku se v druhém grafu znatelně posouvala značka ukazující současné PE směrem k nižším hodnotám. Současné PE pak v historii podle grafu korespondovalo s desetiletou návratností mezi cca 5 – 15 % ročně. Když se přitom na počátku roku 2018 akcie obchodovaly s PE kolem 18, byla 5 % návratnost spíše tou horní hranicí, než spodní.

Z tohoto pohledu se tedy situace na trhu změnila velmi znatelně. Není samozřejmě třeba zdůrazňovat, že historie se nemusí s budoucností vždy rýmovat, ale přece jen výše uvedené má svou vypovídací schopnost. Zdůraznit je asi třeba zejména to, že jde o průměrnou návratnost desetiletou - při aplikaci grafu na predikce hovoříme o tom, kolik by průměrně vydělával investor, který nyní nakoupí (nebo od nynějška počítá svou návratnost) a sumarizovat bude před rokem 2030. A mezitím si ekonomika i trh může projít nejednou recesí a propadem, ale také prudkým boomem a rally.

Hodně se nyní hovoří o dalším vývoji na rozvíjejících se trzích, které jsou kvůli dolarově-úvěrovém kanálu dosti citlivé na utahování americké monetární politiky. JPMorgan přináší podobné návratnostně - valuační grafy i pro ně, namísto PE ale používá poměr tržních a účetních hodnot akcií. Ten se podle prvního z následujících grafů nyní pohybuje znatelně pod dlouhodobým průměrem. A podle grafu druhého v minulosti při takových valuacích trhy dokázaly generovat desetiletou návratnost mezi cca 7 – 17 %.



Zde bych ale byl trochu opatrnější. Příčinou je Čína, u které může následující deset ukázat, že nebude schopna překročit past středních příjmů. Do ní stručně řečeno padají ekonomiky, které vyčerpají jednoduché „tvrdé“ konvergenční modely a další růst již závisí na budování jejich vlastních „měkkých“ systémů (a měkké se buduje obvykle složitěji a pomaleji). Tedy na skutečné vládě práva a spravedlnosti, na majetkových právech včetně duševního vlastnictví, demokracii, na skutečně fungujícího trhu, nepsaných norem ve společnosti, atd.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688