JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Zákony a právo  |  18.12.2018 12:57:47

Významná novela zákona č. 277/2013 Sb., o směnárenské činnosti

Senát projednává novelu zákona o směnárenské činnosti. Jedná se o významnou novelu, která mj. přináší nová práva pro spotřebitele a nejistotu ohledně sjednaných směnárenských obchodů na straně směnárníků. Je otázkou, zda kvůli několika málo nepoctivým směnárnám v turisticky exponovaných místech je nutné přijímat takto drakonická pro spotřebitelská opatření.

Mezi nejpodstatnější změny zákona o směnárenské činnosti patří:

Provozovatelé směnáren nebudou smět účtovat jakýkoliv poplatek za provedení směny, vyjma poplatku za směnu mincí, šeků a platby platebními kartami.

Nyní platí, že směnárník je povinen klientovi před provedením každé směny předat předsmluvní informace dle § 13 zákona. Nově tato povinnost nebude platit pro obchody do 1.000 EUR. U obchodů nad 1.000 EUR zůstává povinnost zachována.

Text § 14 zákona nově směnárníkům ukládá mj. uvést na doklad o provedení směnárenského obchodu informace o právech zákazníka, kterými jsou informace o právu odstoupit od směnárenského obchodu, informace o dohledovém orgánu a finančním arbitrovi.

Do zákona se nově vkládá § 16a, který upravuje právo zákazníka na odstoupení od smlouvy o směnárenském obchodu. Dle jeho znění může zákazník od smlouvy o směnárenském obchodu odstoupit do 3 hodin od provedení směnárenského obchodu, a to v provozovně, ve které směnárenský obchod provedl. Pokud směnárna není schopna vrátit transakci zákazníka do původního stavu, může zákazníkovi vrátit rozdíl přepočítaný dle kurzu ČNB, platný v den předcházející směnárenskému obchodu. U transakcí nad 1.000 EUR lze právo uplatnit do částky 1.000 EUR. Provozovatel směnárny bude povinen vydat bez zbytečného odkladu zákazníkovi doklad o odstoupení od smlouvy o směnárenském obchodu.

Provozovatel směnárny bude muset na provozovně plnit nové povinnosti, např. zveřejnit otevírací dobu, na kurzovním lístku bude muset být informace o právu odstoupit do 3 hodin od směnárenského obchodu. Zakazuje se zákazníka na kurzovním lístku či jinak informovat o výhodnějších kurzech než standardních, v provozovně smí být uveřejněny pouze obecné informaci o této nabídce bez uveřejnění konkrétního směnného kurzu. Kurzovní lístek musí být dostatečně oddělen a odlišen od jakýchkoli jiných informací uveřejněných ve směnárně.

Fyzická osoba či vedoucí osoba provozující směnárenskou činnost musí mít střední vzdělání s maturitou. Jedna vedoucí osoba nemůže být činná pro více provozovatelů směnáren.

Zákon nově přesně vymezuje evidenci směnárenských obchodů (deník směnárníka), jedná se o pořadové číslo záznamu v nepřerušené řadě, informace o směnárenském obchodu uvedené na dokladu o jeho provedení a informace o případném odstoupení od smlouvy o směnárenském obchodu, včetně informace, jakým způsobem si strany vrátily, co nabyly ze zrušeného závazku ze smlouvy o směnárenském obchodu.

Novela zákona o směnárenské činnosti počítá s odloženým účinkem, jelikož nabývá účinnosti prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení. Zákon bude pravděpodobně schválen v 1. čtvrtletí roku 2019 a účinnosti nabude pravděpodobně počátkem 2. čtvrtletí 2019. Doporučujeme všem směnárníkům začít s implementací již nyní, jelikož případné změny zákona na konci legislativního procesu (senát, prezident) budou minimální.

 

 

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688