Marcela Schweinerová (Euler Hermes)
Okénko pro podnikatele  |  14.12.2018 13:00:35

Pojištění pohledávek pomáhá i rodinným firmám udržovat finance v dobré kondici, říká Dalibor Pavlínek, majitel rodinné firmy.

Přestože neproplacené faktury trápí v Česku úplně každou společnost bez ohledu na její velikost, speciální pojištění na pohledávky si sjednávají především velké podniky. Velmi užitečné však může být i pro malé a střední rodinné firmy.

Potvrzuje v rozhovoru s Luďkem Obadalem ze společnosti Euler Hermes Dalibor Pavlínek, jednatel společnosti, která vyrábí vázací a manipulační techniku a již od roku 2014 spolupracuje s úvěrovou pojišťovnou Euler Hermes.

EH: Vaše společnost vznikla již v roce 1996. Za jakých okolností se tak stalo a jaký byl její další vývoj?

DP: Byl jsem obchodním ředitelem stavební firmy a část vedení společnost privatizovalo. Moje žena byla tehdy na mateřské dovolené se třemi dětmi a bylo potřeba zajistit rodinu. Začínali jsme prakticky úplně od nuly. Naším prvním velkým dodavatelem byla německá firma Hubert Waltermann. A pak následovalo úspěšných 22 let – noví dodavatelé, noví zákazníci, rozšíření výroby, zřízení vlastní zkušebny, certifikáty... V současné době jsme podobně jako řada dalších českých rodinných podniků vzniklých po revoluci zahájili generační obměnu. Letos v říjnu jsme převedli obchodní podíly na syna Adama.

EH: Co přesně vyrábíte?

DP: Od počátku se zaměřujeme na oblast vázacích prostředků, zvedací a manipulační techniky, ocelových lan, přivazovací techniky a souvisejícího sortimentu. Od roku 2012 máme v provozu zkušebnu, kde provádíme tahové zkoušky do 150 tun.

EH: Jaká je vaše pozice na českém trhu? A podařilo se vám proniknout i na ty zahraniční?

DP: V současnosti patříme mezi největší hráče v této oblasti v ČR. Úzce spolupracujeme s řadou firem jak tuzemských, tak i zahraničních - z Německa, Francie, Belgie, Lucemburska, Holandska, Švédska, Dánska, Rakouska, Španělska, Polska, Japonska a dalších zemí. Od roku 2007 máme sesterskou společnost na Slovensku.

EH: Jakého obratu se vám podařilo dosáhnout?

DP: V roce 2008 jsme se dostali přes hranici 90 milionů korun. Nyní se pohybujeme okolo 60-70 milionů korun.

EH: Jak moc je ve vašem byznysu důležité pojištění pohledávek? Stává se často, že odběratel nezaplatí?

DP: Myslím, že je to v této době problém všech firem. Pokud chcete mít jistotu, že vám zákazník zaplatí za zboží nebo služby, požadujete po něm zálohovou platbu nebo platbu v hotovosti. Tím ale můžete řadu zákazníků ztratit.

S pojištěním pohledávek jsme začali před několika lety a zkušenosti máme dobré. Bereme to hlavně jako ochranu - pojistku. S tímto pojištěním nabízíme zákazníkům častěji platbu převodem než bez něj. Pokud přece jen zákazník nezaplatí, pak je zde z plnění pojistky alespoň částečná kompenzace a dopad není tak vážný.

EH: Jak moc pomáhá pojištění pohledávek vaší společnosti?

DP: Pojistnou událost řešíme několikrát ročně a jsme rádi, že Euler Hermes pro nás pohledávku vymůže nebo obdržíme pojistné plnění. Pojištění pohledávek nám pomáhá udržovat firemní finance v dobré kondici.

Marcela Schweinerová

Absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze se specializací na mezinárodní obchod. Má 11 let zkušenosti v oblasti hodnocení rizika pojištění dodavatelských úvěrů v úvěrové pojišťovně Euler Hermes SA, člen skupiny Allianz, kde od roku 2010 vede tým kreditních analytiků.



Euler Hermes

Společnost Euler Hermes je světovým lídrem na trhu pojištění pohledávek. Poskytuje také pojištění záruk s rating AA od společnosti S&P. V rámci své on-line databáze má přístup k informacím o více než 60 milionech podnikatelských subjektů, které jsou průběžně aktualizovány. Společnost je členem skupiny Allianz. V České republice působí již 21 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688