Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  10.12.2018 09:05:22

Rozšíří euro po 20 letech existence své mezinárodní postavení?

Evropská komise předložila ve středu 5. prosince návrhy na zvýšení používání jednotné měny, zejména v odvětví energetiky, komodit a finančních trhů.

Euro slaví 1. ledna 2019 své 20. výročí. Jeho vytvoření se datuje na leden 1999, i když oběh mincí a bankovek nastal později, 1. ledna 2002 v 12 zemích. Dnes euro každodenně používá 340 milionů Evropanů v 19 zemích. Je druhou nejpoužívanější měnou na světě. Je však třeba udělat více, aby jednotná měna mohla plně hrát svou roli na mezinárodní scéně. To je význam a cíl opatření prezentovaných ve středu 5. prosince v Bruselu.

Evropská komise přijala zejména doporučení vyzývající všechny hospodářské subjekty, členské státy a orgány, aby podpořily širší využívání eura v energetickém sektoru.

Evropská unie je největším světovým dovozcem energie s průměrným dovozním účtem 300 miliard eur ročně (za posledních pět let) a konkurenčním a otevřeným vnitřním trhem. Posílení mezinárodní úlohy eura v oblasti investic a obchodu v odvětví energetiky pomůže snížit riziko přerušení dodávek a posílí autonomii evropských společností.

Evropská exekutiva říká, že výběr měny zůstává v rukách aktérů na trhu a že nezasahuje do obchodní svobody. Podotýká však, že 85 % tohoto účtu za energii se platí v dolarech. Tato expozice vůči americké měně vytváří nejistotu, rizika a náklady, které by mohly být zmírněny smlouvami v eurech.

EU má několik velkých producentů (společnosti Total, BP, Shell) a velkých kupujících, ale  přesto evropské společnosti nadále obchodují v amerických dolarech na klíčových strategických trzích, často i mezi nimi. To je vystavuje kurzovým a politickým rizikům, jako jsou jednostranná rozhodnutí, která mají přímý vliv na transakce denominované v dolarech.

Bude také spuštěno několik cílených veřejných konzultací, jejichž výsledky se zveřejní v létě roku 2019. Diskuze se budou týkat potenciálu transakcí v eurech s ropou a plynem, ale také zvýšeného používání eura při obchodování s komoditami (zemědělství, kovy a nerostné suroviny ), jakož i v sektoru dopravy (letadla, vlaky a loďařství) a jiných strategických odvětvích, kde jsou smlouvy převážně v dolarech.

Euro je mladá měna, která se osvědčila. Nastal čas, aby euro hrálo mezinárodnější roli. Euro by mělo odrážet politickou, ekonomickou a finanční váhu eurozóny a podporovat vyvážený a na pravidlech založený mezinárodní hospodářský a politický řád," řekl Valdis Dombrovskis, místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog, který je zodpovědný za finanční stabilitu.

V minulém roce bylo 36 % mezinárodních transakcí na celém světě zúčtovaných nebo vypořádaných v jednotné měně. Euro představuje 20 % mezinárodních rezerv zahraničních centrálních bank, ačkoli je to ve srovnání s dolarem jen třetina, ale žádná jiná měna nepřesahuje ani 5 %.

Komise se rovněž odvolává na iniciativy týkající se mezinárodního finančního sektoru, včetně zvýšení podílu dluhu denominovaného v eurech vydaného evropskými subjekty a rozvoje hospodářské diplomacie na podporu používání eura. Vyzývá zejména na přechod k prohloubení hospodářské a měnové unie a dokončení Unie pro bankovnictví a Unie pro kapitálové trhy. V této oblasti bylo přijato pouze 7 z jejích 40 návrhů.

Rozšířené používání eura by mělo lépe chránit evropské občany a podniky před vnějšími šoky a udělat mezinárodní finanční a měnový systém odolnějším. Toto téma bude také součástí programu zasedání Evropské rady, které se bude konat od 13. do 14. prosince.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688