Okénko investora  |  03.12.2018 11:47:14

Společnost Bayer propustí 12 tisíc zaměstnanců

Je tomu jen několik dní, co jsme zaznamenali ohlášení výrazných škrtů u severoamerické automobilky General Motors. Nyní slyšíme o restrukturalizaci od evropského farmaceutického a chemického gigantu Bayer. Jde o začátek nějakého trendu, a nebo spolu restrukturalizace těchto dvou firem nesouvisí?

 

V případě Bayeru se firma v loňském roce potýkala s oslabením poptávky zejména v Brazílii kvůli předzásobení tamního trhu herbicidy. Poptávka byla slabší rovněž u farmaceutických produktů firmy kvůli přesunu tržeb směrem k levnějším online lékárnám. Zde významné podobnosti se škrty v General Motors končí. Bayer totiž letos prochází velkou fúzí s americkým výrobcem osiv a chemikálií Monsanto. To vytváří nutnost analyzovat veškeré operace firmy a provést patřičné optimalizace.

 

Několikaměsíční analýza vyústila v rozhodnutí firmy seškrtat zhruba 10 procent všech pracovních míst a odprodat některé hůře performující značky z farmaceutického portfolia firmy. Bayer se hodlá zbavit celé divize léků a zdravotnických potřeb pro zvířata. V rámci zdravotnictví se tak bude plně soustředit na segment lidské medicíny. V tomto segmentu firma prodá značku Coppertone a Dr. Scholl’s i podíl v podniku Currenta. Bayer celosvětově sníží stavy zaměstnanců o 12 tisíc, přičemž významnou část propustí v domácím Německu. V tomto ohledu je postup Bayeru podobný General Motors, který taktéž bude propouštět především na domácím trhu, kde je to politicky nejvíce citlivé.

 

Firma zcela zásadně mění strategii v oblasti vývoje svých nových léků. Do roku 2022 hodlá investovat 35 miliard eur, přičemž dvě třetiny těchto peněz mají jít na výzkum a vývoj a pouze třetina na jiné dlouhodobé investiční výdaje. Velkou změnou je, že interní náklady na R&D budou seškrtány a prostředky se přesměrují do vývoje formou externí spolupráce. Bayer tím de facto přiznává, že externí vývoj je pro něj efektivnější. Většina opatření by měla být postupně realizována v roce 2019. Návratnost těchto opatření oproti jednorázovým nákladům by měla být kratší než dva roky.

 

Cílem všech restrukturalizačních aktivit firmy je dosáhnout úspor v objemu 2,6 miliardy eur ročně od roku 2022. Tato částka již zahrnuje očekávané synergie z fúze s Monsantem. V roce 2022 chce společnost přinést zisk na akcii dosahující úrovně 10 eur. To by v případě naplnění plánů znamenalo, že při současné ceně okolo 65 eur za akcii by P/E poměr v roce 2022 činil 6,5. Z těchto údajů lze předpokládat, že akcie mají růstový potenciál. Rizikem pro budoucí vývoj jsou však četné žaloby proti firmě Monsanto.



Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

30.09.2020Shell propustí 7-9 tisíc zaměstnanců Research (J&T BANKA)
31.08.2020Coca-Cola hodlá propustit několik tisíc zaměstnanců Research (Česká spořitelna)
19.10.2017Siemens plánuje propustit tisíce zaměstnanců Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.09.2016ING údajně plánuje propustit tisíce zaměstnanců Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688