Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.10.2018 23:27:58

23. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie v USA nejprve prudce klesaly kvůli obavám o další výhled zisků amerických společností. Nejvíce ke ztrátám přispěly firmy Caterpillar a 3M, které zveřejnily výsledky hospodaření. Ke konci obchodování se však hlavním akciovým indexům podařilo velkou část ztrát smazat, investoři se vrátili k nákupům ztrátových titulů.

Index Dow oslabil o 0,50 % na 25 191,43 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 0,55 % na 2 740,69 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,42 % na 7 437,54 bodu. Index volatility VIX stoupl o 5,45 % na 20,71 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o tři bazické body na 3,17 %.

K poklesu ceny akcií výrobce stavebních a těžkých strojů Caterpillar (-7,56 %) přispělo, že firma ponechala beze změny výhled zisku za celý letošní rok, když v předchozích dvou čtvrtletích svůj výhled zlepšila. Akcie průmyslového konglomerátu 3M (-4,38 %) oslabily, protože firma zhoršila prognózu hospodaření na letošní rok.

2000, 2007, 2018?

Dařilo se naopak některým defenzivním obrům, jako jsou McDonald's (+6,39 %) nebo Procter & Gamble (+0,65 %). V plusu zakončily den i cenné papíry Applu (+0,94 %) nebo Alphabetu (+0,32 %).

Výsledkové zprávy některých firem posílily obavy z dopadu rostoucích nákladů na úvěry, mzdy a cla na zisky firem. Nejhůře si v úterý vedl průmyslový sektor. V USA se rozběhla sezóna zveřejňování čtvrtletních výsledků hospodaření. Tento a příští týden se mimo jiné chystá zveřejnit výsledky velká část firem z technologického sektoru, včetně společností Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook a Apple. Analytici čekají, že zisk firem z indexu S&P 500 za třetí čtvrtletí stoupne o 22,2 %.

Americký dolar v úterý oslabil. Reagoval hlavně na propad amerických akcií, který způsobil nezájem investorů o rizikovější investice, z čehož těžily japonský jen a švýcarský frank, tedy měny, které jsou spolu s dolarem považovány za bezpečnější v dobách politické či ekonomické nejistoty. Koncem obchodování však dolar velkou část ztrát smazal, stejně jako akciové trhy.

POHLED DO ŠANGHAJE JAKO VAROVÁNÍ PRO AMERICKÝ AKCIOVÝ TRH

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 % na 95,94 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 % na 1,1471 USD a k jenu o 0,4 % na 112,37 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,3 % na 128,90 JPY"Pozornost všech se zaměřuje na akciový trh. Kurz dolaru k jenu se pohybuje téměř minutu po minutě s akciemi," uvedl podle agentury Reuters partner společnosti FX Analytics David Gilmore.

Ke ztrátám eura vůči jenu přispěla zpráva, že Evropská komise odmítla návrh rozpočtu Itálie na příští rok a dala Římu tří týdny na předložení nového návrhu. Tahanice kolem italského rozpočtu posilují pochybnosti, zda Evropská centrální banka bude moci zvýšit úrokové sazby příští rok v létě.

Ceny ropy se výrazně snížily. Saúdská Arábie uvedla, že by v případě potřeby mohla zvýšit dodávky na trh, čímž zmírnila obavy z nedostatku suroviny v důsledku amerických sankcí vůči Íránu. Ke zlevňování ropy přispíval rovněž pokles na akciových trzích.

10 LEKCÍ Z FINANČNÍ KRIZE

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih vyjádřil naději, že se těžařské země v prosinci dohodnou na prodloužení spolupráce při monitorování a stabilizaci ropného trhu. "Rozhodneme, zda jsou nějaké výpadky v dodávkách, zejména s ohledem na blížící se sankce vůči Íránu," uvedl. "Potom budeme pokračovat v nynějším přístupu, tedy uspokojovat veškerou poptávku, abychom zajistili spokojenost zákazníků." Nevyloučil, že Saúdská Arábie v budoucnosti zvýší dodávky o jeden až dva miliony barelů denně.

Ropný trh v posledních týdnech zasáhly obavy, že Rijád by mohl snížit dodávky ropy v rámci odvety za sankce, které by na Saúdskou Arábii mohly uvalit západní země v souvislosti s vraždou saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášukdžího. Ministr Fálih nicméně v pondělí prohlásil, že takovéto snižování dodávek není v plánu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688