Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.04.2019 23:16:53

23. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech posílily a indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely na nových zavíracích maximech. K růstu přispěla řada výsledků hospodaření firem, které překonaly očekávání a zmírnily obavy z prvního čtvrtletního poklesu firemních zisků za několik let.

Index Dow stoupl o 0,55 % na 26 656,39 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,88 % na 2 933,68 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 1,32 % na 8 120,82 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,12 % na 12,28 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 2,57 %. Bitcoin přidal přes 3 %.

Posílilo devět z 11 hlavních sektorů, které jsou součástí indexu S&P. Ožily také firmy ze sektoru zdravotní péče, které v uplynulých dvou týdnech klesaly hlavně kvůli obavám o budoucí politiku USA v oblasti zdravotní péče a pojištění.

"Aktuální (rekordní) úrovně cen akcií jsou opodstatněné. Výprodej na konci roku 2018 vyvolal reakci Fedu (ústup od zpřísňování měnové politiky) i prezidenta Trumpa (zmírnění rétoriky směrem k Číně), a riziko recese díky tomu ustoupilo do pozadí," uvedl Kevin Barry ze společnosti Captrust Advisors.

Výsledky hospodaření pomohly k vysokému růstu cen akcií sociální sítě Twitter (+15,71 %) a výrobce hraček Hasbro (+14,23 %). Posílily také cenné papíry výrobce nápojů Coca-Cola (+1,75 %) a zbrojovka Lockheed Martin (+5,66 %). Výsledky všech těchto firem překonaly očekávání analytiků. Vzrostly také například akcie internetového obchodu Amazon (+1,93 %), který má zveřejnit výsledky tento týden. Naopak pokles ziskové marže měl za následek ztráty akcií výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-2,71 %).

TŘIKRÁT PODEZŘELÝ AKCIOVÝ BÝK V USA

Zisk společností z indexu S&P 500 by se měl podle analytiků v prvním čtvrtletí snížit o 1,3 %, což by byl první pokles od roku 2016. Nicméně odhad poklesu byl od počátku dubna již několikrát zmírněn z původně očekávaných zhruba -3 %.

Americký dolar posílil a vůči koši měn vystoupil na nejvyšší hodnotu od června 2017. Obchodníci měli zájem o nákup dolarů před pátečním zveřejněním zprávy o vývoji americké ekonomiky za první čtvrtletí.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,3 % na 97,58 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,3 % na 1,1224 USD, k jenu však klesl o 0,1 % na 111,82 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,4 % na 125,51 JPY.

Dolar podpořila i úterní statistika, která ukázala, že prodej nových rodinných domů v USA v březnu vystoupil na nejvyšší hodnotu za téměř rok a půl. Údaje přišly po další nedávné pozitivní statistice o maloobchodních tržbách a vývozu, které zmírnily obavy z prudkého zpomalení americké ekonomiky, uvádějí analytici.

Pozitivní je pro dolar také růst cen ropy v reakci na zprávy, že Spojené státy plánují od příštího měsíce zpřísnit pravidla pro vývoz ropy z Íránu. Růst cen ropy by mohl podpořit inflaci, a tím zastavit spekulace, že americká centrální banka bude muset snižovat úroky, uvedla agentura Reuters.

DONALD TRUMP A NEBEZPEČNÁ ZÁVISLOST NA AKCIOVÉM TRHU

Ceny ropy vystoupily na nejvyšší úroveň od loňského listopadu. Reagovaly tak na pondělní oznámení Spojených států, že výjimky ze sankcí vůči Íránu, které vyprší v květnu, nebudou prodlouženy. Cena barelu ropy Brent se pohybovala nejvýše od začátku loňského listopadu, WTI byla nejvýše dokonce od října.

Bílý dům v pondělí oznámil, že osmi zemím, mezi které patří i spojenci USA (Japonsko, Jižní Korea či Turecko) a dvě členské země Evropské unie, výjimky ze sankcí na obchodování s íránskou ropou neprodlouží. Výjimky ze sankcí vyprší na začátku května.

DIVIDENDOVÉ AKCIE JAKO ODPOVĚĎ NA RIZIKA

Rovnováhu nabídky a poptávky na trhu ale podle analytiků mohou udržet jak rezervní kapacity některých dodavatelů, k nimž patří například Saúdská Arábie, tak pokračování dovozu íránské ropy ze strany Číny.

Před obnovením amerických sankcí loni v listopadu byl Írán v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) s těžbou kolem tří milionů barelů denně čtvrtým největším producentem, letos v dubnu pak jeho vývoz činil méně než milion barelů. Čína je největším odběratelem íránské ropy, loni z této země dovážela 585 400 barelů denně.

Spojené státy jednaly se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty o pokrytí výpadku íránské ropy na trhu. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih uvedl, že Rijád dlouhodobě usiluje o zachování stability trhu s ropou a že bude koordinovat svou produkci ropy s dalšími producenty, aby na trhu zajistil rovnováhu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688