Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  18.10.2018 09:36:17

Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting: Poplašné zprávy na trzích...

Volatilita se vrátila na trhy. Investoři jsou opět velmi překvapeni, v médiích se zase mluví o situaci na trzích. Co se děje? Máme se bát další krize? To byly otázky, kterým se zmíněná média, kromě jiného, v minulém týdnu věnovala.

     Znovu se ukázalo, že pokud se bavíme o investování, vyplatí se držet si mírný odstup, nadhled a hlavně udržet nervy na uzdě. Proč? Začátek minulého týdne začal výprodeji a poklesem všech hlavních akciových indexů. Za minulý týden například index S&P 500 poklesl do čtvrtka o 5 %. V pátek se však vrátila na trhy pozitivní nálada a index posílil o 1,4 %, celkově tedy za minulý týden je to –3,9 %. Na akciovém trhu by tyto změny neměly budit nějaké zásadní zděšení či pozdvižení. Jsou normální. Na grafu to samozřejmě vypadá výhružně. 

Pro spekulanty důvod k obavám, pro investory s dobře zpracovaným finančním plánem to není nic, nad čím by se měli nějak zásadně pozastavovat. Mějme na paměti, že v médiích a hlavně ve zpravodajských relacích se hledá senzace a novinka skoro za každou cenu. Otázka, zda se blíží další krize podobná té, která odstartovala v roce 2008, je samozřejmě ve vzduchu, ale nic tomu v současné době nenasvědčuje. Pro přesnost na akciových trzích byl od posledního velkého propadu posledních osm měsíců poměrně klid.

V USA v minulém týdnu také odstartovala tak zvaná výsledková sezóna, tedy období, ve kterém většina firem obchodovaných na burze bude oznamovat své výsledky hospodaření a odhady na další měsíce či roky. Je potřeba se tak připravit na zvýšenou volatilitu na trzích právě kvůli tomu, jak se budou střetávat očekávání investorů s ekonomickou realitou.

Co tedy stálo za propady v minulém týdnu?

Na přesnější vysvětlení toho, co se vlastně přesně dělo, si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Ve specializovaných médiích zazněly jako důvody rostoucí dluhopisové výnosy, nebo vyhlídky globální ekonomiky v reakci na probíhající obchodní válku mezi USA a Čínou a strach z toho, jak dopadne. Na druhou stranu se ukazuje, že i Donald Trump se vlastně chce dohodnout (dohoda s Kanadou a Mexikem), ovšem podle svých podmínek.

Dovolím si citovat část článku ze serveru Patria: „…spekulace na zachování stoického klidu na trzích. Něco takového urychlilo i únorový výplach. Tehdy zkolabovaly dluhové cenné papíry ETN, které prostřednictvím složitých derivátových kontraktů (VIF futures) sázely na to, že se akciové trhy moc hýbat nebudou. Jenomže nastal opak, což tyto instrumenty i další obchodníky "shortující volatilitu" (sázející na klidné vody) roztrhalo na kusy. A jak překotně zavírali pozice, volatilita ještě narůstala. Do akciových trhů se to tehdy svezlo přes futures na širší akciový index S&P a vyvolalo další propady."

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3955514/vyplach-a-duvody-o-kterych-jste-mozna-neuvazovali.html

Investoři by si tak měli znovu zopakovat, že volatilita k trhům prostě patří, a připomenout si, s jakým cílem investují. Zároveň ve chvílích zvýšené informační zátěže z médií, která se investicím dlouhodobě nevěnují, zachovat klid.

Autorem textu je Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting


 
Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688