Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.09.2018 17:49:22

Pouhé akciové klopýtnutí?

Podle některých názorů mají stavaři v USA tu lepší část současného cyklu již za sebou (viz můj včerejší příspěvek). Pokud se podíváme přímo na největší stavební firmy zaměřující se na bydlení, D.R Horton a Lennar, zjistíme, že jejich akcie si vedou hodně podobně, jako tomu bylo u včera zmiňovaných společností, u kterých JPMorgan snížil doporučení.

Na počátku roku nastal 2016 odraz od lokálního dna, pak přišel prudký výstup na vrchol z počátku roku 2018 a pak znatelný pokles optimismu (viz následující graf). Nehledíme tu tedy při všem cyklickém pesimismu na přepálenou korekci? Nebo jde spíše o „zdravý“ pokles korigující předchozí přílišný optimismus?


Zdroj: Morningstar

Podívejme se krátce na fundament obou zmíněných firem: D.R Horton byl od roku 2013 schopen zvýšit tržby ze 6,2 miliard dolarů na 14,1 miliard v roce 2017, za posledních 12 měsíců již generuje 15,7 miliard dolarů tržeb. Poměrně prudce rostou i zisky a provozní tok hotovosti, který byl v letech 2013 a 2014 v záporu, ale za posledních 12 měsíců se vyšplhal na 0,93 miliardy dolarů. Volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích) se pak za posledních 12 měsíců dostal na 0,76 miliard dolarů, v roce 2017 na 0,28 miliardy dolarů:



Zdroj: Morningstar

Máme tedy před sebou společnost se slušnou schopností generovat hotovost, která je ale evidentně úzce spjatá s cyklem. Rozvaha je nyní silná, čisté úročené dluhy jsou méně než 1,5 násobkem EBITDA. Jak je to s valuací? Kapitalizace firmy dosahuje 16,13 miliardy dolarů. Pokud by firma dokázala dlouhodobě růst o nějakých 4 – 5 % (2 % inflace, 2 – 3 % reálný růst), musela by nyní na ospravedlnění této kapitalizace vydělávat, světe div se, 0,75 miliardy dolarů. Tedy v podstatě to, co na volném toku hotovosti za posledních 12 měsíců skutečně generovala.

Lennar má kapitalizaci na hodně podobné úrovni: 16,05 miliardy dolarů. A jelikož má hodně podobnou (systematickou) rizikovost jako DRH, měl by mít i podobnou požadovanou návratnost. A na ospravedlnění kapitalizace by tudíž měly být potřeba podobné částky jako u DRH. Její dosavadní výsledky shrnuje druhá tabulka:



Zdroj: Morningstar

Lennar dokázal za posledních 12 měsíců dokonce vydělat 1 miliardu dolarů, v roce 2017 asi 0,9 miliardy. Z tohoto pohledu je na tom tedy valuačně o něco lépe, nicméně za pozornost stojí i to, že rozvaha této společnosti je znatelně více zapáčená.

Valuační laťkou, která tu odděluje optimismus od pesimismu, se tu tedy zdá být dlouhodobý (napříč cykly jdoucí) růst na úrovni oněch 4 – 5 %. Z krátkodobějšího hlediska může trh dávat největší váhu současnému cyklu, který se, jak bylo zmíněno, nemusí nyní vyvíjet pro stavaře tím nejlepším směrem. Optimisté jako například Morningstar ale tvrdí, že v dlouhodobějším horizontu bude hrát hlavní roli demografický vývoj a doposud potlačovaná poptávka po bydlení a do roku 2021 by se měl počet nově stavěných domů vyšplhat na 1,9 milionů. Pokud pohlédneme na následující graf od Schwabu, zjistíme, že by to představovalo znatelný růst ze současných úrovní. Takový scénář „1,9 milionu v roce 2021“ je pak na míle vzdálen tomu, co tvrdí JPMorgan, a letos bychom se asi dívali jen na stavařské klopýtnutí.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688