Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  19.09.2018 14:14:44

Hliník se stěhuje z Ruska, trh se obává krize.

 

Odběratelé hliníku jsou stále znepokojeni důsledky uložení amerických sankcí společnosti Rusal, největšímu světovému dodavateli po Číně. Jejich obavy nerozptýlil ani nedávný ústupek ze strany USA. Cena hliníku může znovu směřovat k vyšším hodnotám. V tříletém horizontu si kov udržuje více než 25% nárůst, i když momentálně vykazuje menší ztráty.

Odstraní Spojené státy hliník Rusalu ze své černé listiny? Tato otázka byla ústředním tématem stovek zúčastněných stran z průmyslu, které se od 12. do 14. září shromáždily v Berlíně na mezinárodní konferenci o hliníku, největší oborové akci v Evropě. Období jednání o ročních dodavatelských smlouvách bylo plné obav, jak ze strany kupujících, tak od prodávajících.

Podle nejnovějších informací USA udělaly ústupek vůči ruskému gigantu a povolily uzavírat další, nové smlouvy. Toto povolení se však týká pouze partnerů, s nimiž obchodují dlouhodobě. Sankce zůstávají nadále platné. Ty mohou narušit dodávky hlavně v automobilovém a leteckém průmyslu. Mnozí spotřebitelé hliníku mají se společností Rusal čtvrtletní nebo roční smlouvy.

Odvětví má opravdu velmi málo času, aby se vyhnulo další krizi, vzhledem k tomu, že státní pokladna USA přikázala investorům do 23. října, aby se zbavili svých akcií Rusal a partnerům, aby s Rusal ukončili obchodní vztahy. „Aktualizace" ze strany státní pokladny USA však neznamená, že se společnost Rusal může okamžitě vrátit k podepsání nových smluv, protože banky a právníci jejich zákazníků budou potřebovat čas na prozkoumání rizik.

Po tomto datu je Rusal v riziku, že bude víceméně odříznut ze světového trhu. Podle aktuálních zdrojů z odvětví se zákazníci zdržují jednání o smlouvě s touto společností, která představuje 6 % světové produkce (2017), může tak přijít o řadu zákazníků.

Před několika dny přinesl Bloomberg zprávu, že se Rusal připravuje na snížení produkce možná už tento měsíc. Na londýnské burze kovů (LME) cena hliníkových kontraktů vyskočila během několika minut. Současná volatilita je tak silná jako v dubnu, kdy Spojené státy Rusal sankcionovaly. V té době za dva týdny ceny vzrostly o více než 30 % a dosahovaly sedmiletého maxima.

Průmyslníci se už snaží najít náhradu. Pokud se zachovají sankce na Rusal, Evropa, která absorbuje asi 45 % ruské produkce, by mohla v následujících měsících čelit obtížím s dodávkami. To by působilo na zvýšení cen, protože celosvětová dodávka hliníku od minulého roku nestačí k uspokojení poptávky (takový deficit nebyl zaznamenán více než deset let) a zásoby klesají.

V posledních dnech sice někteří účastníci trhu očekávají, že americké sankce budou zrušeny, což nebrání ceně hliníku nadále výrazně kolísat. V následujících šesti až dvanácti měsících se cena kovu bude pravděpodobně pohybovat v širokém rozmezí 2 100 až 2 500 dolarů.

 

 Zdroj: markets.businessinsider.com


Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688