Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  06.08.2018 09:14:05

Zástupci ČNB obhajují chystanou regulaci hypotečního trhu (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Zástupci ČNB se vyjádřili k novele zákona o ČNB, která má uzákonit její regulační pravomoci v oblasti poskytování hypoték.

ČEZ zítra ráno představí své výsledky hospodaření za druhý kvartál 2018.

Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit růstem.

Tento týden bude v oblasti ekonomických dat spíše poklidnější. Vyjma páteční inflace se žádných zajímavých dat ze Spojených států tento týden nedočkáme. V Evropě je situace podobná, když mezi těmi zajímavějšími údaji bude figurovat především průmyslová produkce v Německu a Francii.

Hospodářské výsledky dnes v Americe zveřejní mezi těmi známějšími společnostmi například provozovatel hotelové sítě Marriott či výrobce zemědělských hnojiv Mosaic. V Evropě reportují v rámci indexu Euro Stoxx 600 jen dvě banky, a to italská UniCredit a britská HSBC.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy ukončily páteční obchodování v zelených číslech a celkově si za minulý týden připsaly zisky ve výši 0,8 %. Indexy Dow Jones a S&P 500 vzrostly shodně o 0,5 %. Technologický Nasdaq si připsal pouze 0,1 %. Dařilo se naprosté většině sektorů, když ztrátové byly pouze energetické společnosti, které odepsaly 0,5 % své hodnoty. Nejlépe se vedlo realitním developerům (+1,3 %) či výrobcům nezbytného zboží (+1,2 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují první obchodní den tohoto týdne různorodě. Může za to zvýšené obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Čína v pátek pohrozila, že na USA uvalí dovozní cla na zboží v hodnotě 60 mld. USD, pokud od září začnou platit americká cla na čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD. Nejztrátovější jsou čínské akciové trhy, které odepisují mezi 0,7 až 1,4 %. Nejlépe se naopak vede trhům v Austrálii (+0,6 %) či Indii (+0,5 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který klesá o 0,1 %, se nejhůře vede zpracovatelům komodit (-1,2 %) a finančním institucím (-1,1 %). Nejlépe jsou na tom telekomunikační firmy (+1,2 %), které s odstupem následují energetické společnosti (+0,5 %).

Finanční sektor

V souvislosti s připraveným návrhem novely zákona o ČNB, který by jí svěřil pravomoc určovat hranice ukazatelů, které u hypotečních úvěrů stanovují poměr hodnoty nemovitosti a příjmů žadatele k výši úvěru, se v dnešních Hospodářských novinách objevil komentář viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka a ředitele sekce finanční stability Jana Fraita. Upozorňují na z jejich pohledu „zkreslené, či dokonce chybné informace a názory“, za nimiž stojí zástupce České bankovní asociace Vladimír Staňura. Jako příklad uvádějí, když pan Staňura konstatoval, že se ČNB snaží své regulatorní a dohledové pravomoci poprvé v historii realizovat formou zákona. Zástupci ČNB ale protiargumentují, že tomu tak není. Již existují nařízení Evropského parlamentu například v oblasti kapitálové přiměřenosti bank. Zajímavostí je srovnání jednoho z ukazatelů výše poměru čistých ročních příjmů k celkovému zadlužení (DTI), který je v návrhu novely stanoven jako devítinásobek. Na Slovensku je to 8-9násobek. V Norsku a Velké Británii 6-7 násobek. V Irsku dokonce 4-5násobek. V tomto ohledu je chystaná regulace v Česku benevolentnější než v jiných zemích Evropy.

ČEZ

ČEZ zítra ráno bude zveřejňovat hospodářské výsledky.

Podle našich odhadů výroba elektrické energie ČEZ v druhém čtvrtletí meziročně výrazných změn nedoznala. Předpokládáme však vyšší produkci v jaderných zdrojích na úkor uhelných, kde přetrvávaly negativní vlivy z prvního kvartálu (odstávky elektráren). Realizované ceny by se měly pohybovat poblíž úrovní loňského druhého čtvrtletí. Nepříznivým faktorem jsou vyšší náklady na nákup emisních povolenek. Očekávaný pokles tržeb je ovlivněn změnou ve vykazování fakturace zákazníkům za distribuci a příspěvek OZE, která vedla k poklesu výnosů, ale i nákladů v segmentech Prodej a Distribuce. Provozní zisk před odpisy EBITDA by se měl zvýšit o 5,5 % na 13,0 mld. CZK. Aktualizace dlouhodobého předpokladu životnosti elektráren ČEZ provedená ve Q1 18 by měla vést k meziročnímu poklesu odpisů o zhruba čtyři procenta. Naopak očekáváme meziročně vyšší úrokové náklady kvůli nižší kapitalizaci nákladů v souvislosti s novým blokem v Ledvicích. Čistý zisk vykáže hluboký meziroční propad způsobený pozitivními jednorázovými faktory ve Q2 17 (prodeje akcií MOL a bytového fondu v Písnici) a měl by dosáhnout 3,1 mld. CZK. Více naleznete na našich webových stránkách http://bit.ly/CEZ_Q218pre.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688