Mgr. Vojtěch Klimeš (OKsystem, a. s.)
Okénko pro podnikatele  |  31.07.2018 10:59:38

Zkrácené úvazky jako recept na nedostatek zaměstnanců

V současné době pociťuje řada firemkritický nedostatek zaměstnanců. Problém se týká jak málo kvalifikovaných činností, tak i těch s vysokou mírou specializace. Na trhu práce nejsou dělníci, prodavači, zdravotní sestry, ale ani inženýři, programátoři, doktoři. A co hůře – v tuto chvíli už není takříkajíc „kde brát“. Přetahování zaměstnanců mezi firmami roztáčí mzdovou spirálu, která není dlouhodobě udržitelná. Často se ale zapomíná na jednu z možností, která je v našich končinách málo využívaná a přitom právě zde leží nemalý lidský potenciál. Jedná se o zkrácené úvazky.

Zaměstnavatelé se zkrácených úvazků často bojí, protože představují větší nároky na evidenci zaměstnanců, zpracování personálních a mzdových podkladů, školení, organizaci práce na pracovišti, atd. Zapomínáme ale na to, že v lidech, kteří nechtějí, nebo nemohou, pracovat na plný úvazek leží nemalý potenciál. Jedná se především o studenty, kteří ještě studují, ale zároveň také chtějí získávat praktické zkušenosti a často mají ten správný „tah na branku“, maminky a tatínky na rodičovské dovolené, kteří uvítají nejen možnost přivýdělku, ale i udržení pracovních dovedností, znalostí a návyků po dobu péče o malé děti. V neposlední řadě se pak jedná o seniory, kteří už nemají sílu pracovat na plný úvazek, ale jejich zkušenosti, nadhled a životní moudrost mohou být pro kolektiv velkým přínosem.

Co tedy mohou firmy větší podporou zkrácených úvazků získat?

  • Přilákáte do firmy mladé talenty.
  • Věrné zaměstnance, protože ti, kterým firma vyjde vstříc v jejich časových potřebách, bývají často více loajální.
  • Lepší zastupitelnost při dovolených, nemocech.
  • Zkušenosti a nadhled starších zaměstnanců.
  • Vykrytí „časových“ výkyvů – řada těchto lidí uvítá práci brzo ráno nebo později večer, nebo jen v nějakém období v roce.

Zkrácené úvazky samozřejmě přinášejí i nevýhody – větší náročnost organizace práce, administrativní náročnost nebo zaměstnávání většího počtu osob. S řadou těchto problémů ale dokáže pomoci kvalitní personální systém. V systému OKbase můžete zprovoznit ve webovém prohlížeči formuláře, kdy zadané údaje o novém zaměstnanci (například přímo na provozovně) umožní rychlé vytvoření pracovně-právního vztahu bez nutnosti ručního přepisování, možnost rovnou vytisknout všechny potřebné dokumenty či zkontrolovat potřebné požadavky. Dále systém může automaticky vygenerovat úkoly pro různá oddělení napříč firmou nutné pro zdárný nástup zaměstnance. Plánování směn pak umožní efektivně organizovat práci na pracovišti a hlídat dostatek zaměstnanců na jednotlivých pozicích ve správnou chvíli. Plánování docházky umožní efektivně koordinovat čerpání dovolených a jiných nepřítomností. Samozřejmě není problém v systému hlídat povinné lékařské prohlídky, požadované znalosti či sledovat kariérní růst.

Kvalitní software v kombinaci s ochotou vstoupit do neprobádané vody zkrácených úvazků může firmě přinést nejen nové zaměstnance, ale i svěžího ducha a zvýšenou loajalitu.

Mgr. Vojtěch Klimeš

Ředitel vývojové divize společnosti OKsystem, a.s.

Vystudoval Teologickou fakultu Jihočeské univerzity. I přes studium humanitního oboru mu ale byla bližší oblast informačních technologií. Na univerzitě vyučoval práci s počítači a pracoval také v audiovizuálním středisku Jihočeské univerzity. Od roku 1997 pracoval v nakladatelství Portál s.r.o., kde stál u zrodu internetového prodeje a poté působil několik let jako IT manažer. V roce 2010 nastoupil na pozici analytika a vedoucího pobočky OKsystem v Brně. Jako analytik byl součástí vývoje nyní úspěšného HR systému OKbase. Od roku 2018 působí na pozici ředitele vývojové divize a jeho hlavním úkolem je nadále posilovat vedoucí pozici OKbase v oblasti personálních informačních systémů a rozvíjet vývoj webových i mobilních aplikací, jelikož využití webových aplikací je jednoznačným trendem současného IT.

OKsystem, a. s.

Společnost OKsystem a.s. je česká softwarová společnost, která úspěšně působí v oboru ICT již od roku 1990. Historie, zkušenost a dobré reference z velkých vývojových projektů jsou naší konkurenční výhodou. OKsystem a.s. je tvůrce rozsáhlých, spolehlivě fungujících informačních systémů v sociální oblasti a oblasti zaměstnanosti, se kterými mají státní zaměstnanci i komerční klienti výborné zkušenosti.

Vedle vývoje personálního a mzdového informačního systému OKbase společnost také rozšířila své služby i o mzdový outsourcing. OKsystem vyvíjí mimo jiné i inovativní kryptografická řešení pro zabezpečení informací a přenosů dat v mobilních zařízeních. Dále se podílí na evropských výzkumných projektech. Pro více informací nás kontaktujte telefonicky +420 236 072 147 nebo na e-mail info@oksystem.cz. Podrobnější informace naleznete na: https://www.oksystem.com/cz/

10.11. 09:28  na vic (vlaka)
01.11. 15:21  blbost blbost (Josef CHACHA)

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688