Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.07.2018 11:04:50

Přinese příští rok evropské politické zemětřesení?

Francouzský prezident Emmanuel Macron a italský ministr vnitra Matteo Salvini představují na politickém poli značné protiklady. Macron je bývalý investiční bankéř, který se stylizuje do role liberálního obránce Evropské unie. Salvini jako vůdce krajně pravicové Ligy Severu se dostal do pozice předního evropského nacionalisty, který hovoří o zastavení celého evropského projektu. Oba se ale shodnou na jedné věci: Chtějí přeměnit evropskou politiku a volby do Evropského parlamentu naplánované na příští rok vnímají jako boj o přežití EU v její současné formě, píše na svých stránkách Politico.

Macron by podle Politica rád zopakoval svůj úspěch z francouzských voleb a zvítězil nad populisty i při celoevropských volbách. Snaží se získat spojence pro svou celoevropskou kampaň a využívá každé příležitosti, aby se stavěl do role největšího nepřítele populismu. Ten přirovnává k lepře, „která se šíří i v zemích, u kterých jsme se domnívali, že to již nikdy nebude možné.“ Salvini zase hovoří o tom, že „volby naplánované na příští rok budou referendem mezi evropskými elitami, bankami, finančním světem a masovou imigrací na straně jedné a Evropou všech lidí, práce, rodin a klidné budoucnosti na straně druhé“. Podle svých slov by byl také rád, aby se spojili všichni, kteří chtějí „bránit lidi a hranice“.

Mezi Itálií a Francií mezitím rostou tenze ohledně toho, kdo by měl být zodpovědný za záchranu uprchlíků, kteří do Evropy míří přes Středozemní moře. Francouzský prezident je podle Salviniho „slušný mladý muž, který pije příliš mnoho šampaňského“. Reagoval tak na Macronova slova o lepře a dodal, že Italové se Macronem poučovat nenechají. Politico k tomu dodává, že „správa EU byla vždy v rukou evropských konzervativních lidovců a levicovějších socialistů, kteří si navzájem rozdělovali vrcholné pozice a vedli Evropský parlament ve stylu proevropské velké koalice“. Macron i Salvini pak mají jednu věc společnou: Tenhle zaběhlý řád chtějí rozbít.

Podle průzkumu veřejného mínění z května 2018 asi dvě třetiny Evropanů podporují členství v EU, což je rekordně mnoho. Zároveň se ale domnívají, že Unie míří špatným směrem (takto smýšlí 42 % tázaných, zatímco 32 % se domnívá, že kurz Unie je správný). Touha po změně je největší u mladých lidí, kteří mají zároveň za to, že tuto změnu mohou přinést nové politické strany a hnutí. Salvini ovšem čelí tomu, že euroskeptici jsou značně roztříštění a v některých oblastech jde o názorové protivníky. A i Macronova En Marche bude čelit významným překážkám už proto, že „macronmánie“ se nedostala za hranice Francie a jen málo lidí věří, že Macron dokáže v Evropském parlamentu získat většinu.

„Pokud socialisté zkolabují tak, jako k tomu došlo v Německu, Francii, Itálii, Polsku, Nizozemí, České republice a Rakousku, tradiční strany Evropského parlamentu nebudou schopny sáhnout si na většinu bez podpory některé z nových stran či hnutí. Macron nebo Salvini by se tak skutečně mohli dostat k jedné z vrcholných pozic v Unii a prosazovat tak svou verzi „záchrany Evropy“. Pro prvního to znamená více Evropy, pro druhého Evropy méně.

Zdroj: Politico


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688