Patria (Patria Finance)
Komodity  |  29.06.2018 07:08:58

Tahle kryptoměna je přece jen trochu jiná aneb zaměřeno na "stablecoins"


Ekonom John Taylor byl jedním z možných nástupců Janet Yellenové, ale nejvíce jej pravděpodobně proslavilo jeho „Taylorovo pravidlo“. Jde o nástroj monetární politiky, který říká, jak by se sazby měly systematicky měnit v závislosti na ekonomickém vývoji. Taylor sám je odpůrcem nesystematických kroků Fedu a vnějších tlaků, které by na něj mohly být vytvářeny. Jemima Kelly na FTAlphaville k tomu tvrdí, že se jeho novou zálibou staly kryptoměny. 

„Nejde o další kryptoměnu, která by byla vytvořena jen s cílem někoho oškubat. Hovoříme o takzvaných „stablecoins“. Ty stojí na jednom základním předpokladu, který tvrdí, že tradiční kryptoměny jsou sice příliš volatilní, aby mohly být používány jako měna, ale mají určité výhody, jako jsou třeba mezinárodní transfery, a mohou být výhodné jako alternativy pro země jako Venezuela. Tedy státy, jejichž vlastní měna je ničena vysokou inflací. Stablecoins tedy nejsou předmětem divokých cenových fluktuací, ale namísto toho jsou provázány s nějakou měnou vydávanou centrální bankou. A tou je obvykle dolar,“ vysvětluje FTAlphaville.

Příkladem stablecoinu je „USD coin“, který již brzy hodlá představit společnost Corcle. Podle FTAlphaville již také existuje Tether, „i když mnozí se obávají, že za ním není tolik dolarů, kolik se tvrdí, a namísto toho je jen pumpován do systému, aby nafukoval ceny jiných kryptoměn.“ A pak je tu Basis, jehož tvůrce Nader al-Naji přichází z Princetonu a působil i v Googlu. Mělo by jít o „stabilní kryptoměnu s algoritmickou centrální bankou“. Jinak řečeno, měl by „spojovat tradiční monetární teorii s výhodami kryptoměn“ a mimo jiné by u něj měla být eliminována zmíněná vysoká volatilita.

Poradcem projektu Basis je právě Taylor, který k němu říká: „Monetární politika nebyla vždy úspěšná a podle mého názoru je příčinou opožděná reakce na nové situace. Centrální bance mohou v příslušných krocích bránit například politické tlaky a Basis je v této oblasti posunem vpřed. Stabilita je velmi důležitá, a právě ona je na této měně tak přínosná. Odjakživa totiž hledáme právě takovou měnu, která by byla stabilní.“

Na otázku, čím je tedy Basis krytý, pak Taylor odpovídá krátce: „Ničím jiným než samotným faktem, že je stabilní.“ FTAlphaville k tomu dodává, že pokud by cena této měny byla pod kurzem dolaru, algoritmus by ji automaticky stahoval z oběhu a naopak. V podstatě by mělo jít o podobný proces, jakým je operace centrálních bank na volném trhu. Nicholas Weaver z Berkeley ovšem tvrdí, že problémem systému by mohla být jeho bezpečnost. A Daniela Gabor z University of the West of England zase zpochybňuje důvěryhodnost měny, protože „slibuje vytváření něčeho z ničeho“. Úspěch měny je tedy zatím ve hvězdách, ale už nyní je jisté, že projekt získal 133 milionů dolarů od fondů rizikového kapitálu včetně Bain Capital Ventures.

Zdroj: FTAlphaville

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Co jde nahoru, musí jít dolů: Divoká jízda kakaa X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

04.11.2022MUNI: Dezinformace tu byly a budou, jen kontext je jiný muni.cz (Masarykova univerzita)
23.05.2022Světoví experti se v Praze zaměřili na digitalizaci a kryptoměny Tisková zpráva (Tisková zpráva)
18.01.2021Ocenění akcií Tesly: Tohle je přece úplně (ne)hratelné! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.11.2020Víkendář: Tahle rally na bitcoinu je jiná Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688