TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  22.05.2018 11:55:14, aktualizováno 14:52:06

Pozor. Šmejdi mají novou taktiku. Za pár minut vás připraví o tisíce


Šmejdi v posledních měsících přišli s novou taktikou, jak připravit lidi o peníze. Jedná se o energetické aukce či smlouvy, na základě kterých má být zprostředkován vhodnější dodavatel elektřiny či plynu.

Spotřebitelé si stěžují například na smluvní pokuty, které jsou jim účtovány, pokud podepíší s takovým "překupníkem energií" smlouvu, ale následně odmítnou akceptovat vybraného dodavatele energie nebo od takové smlouvy chtějí odstoupit. Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší desítky takových podnětů.

Čtěte také: Ministr Hüner si chce posvítit na „šmejdy“ v energetice

"Drtivá většina těchto nabídek probíhá tak, že Vás osloví zazvoněním u dveří u Vás doma. Takové nabídky raději rovnou odmítejte, anebo si nechte čas rozmyšlení předtím, než cokoli podepíšete, ušetříte si starosti. Nejlepší je vyhledat si sami nejlevnějšího dodavatele energií a toho oslovit přímo," radí ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

"Dobrý den, ukažte mi váš účet za elektřinu," i tak může začít nečekaná návštěva u vás doma a základ budoucích potíží. Od obchodníka, který vám zazvonil u dveří, dostanete příslib úspory za energie, když s ním sepíšete smlouvu. Nicméně ani nevíte, koho vám tato osoba nabízí a svým podpisem předem stvrzujete, že si přesto takového nového – pro vás neznámého - dodavatele zvolíte.

Navíc v případě, že si změnu dodavatele energií následně rozmyslíte, zprostředkovatel mívá ve smlouvě stanovené poměrně vysoké sankce. Cílem těchto „překupníků“ s energií nebývá snaha šetřit vaše peníze, ale vydělat na vás.

Někdy jsou smlouvy dokonce uzavírány jen proto, aby si šmejdi mohli nárokovat smluvní pokuty. Případně jsou už předem s dodavatelem domluveni a schválně vás přinutí podepsat smlouvu, o které ví, že není výhodná.

Pozor na dárky

Někteří překupníci stále užívají trik s dárkem. Nestanoví ve smlouvách žádné poplatky za své služby a dokonce ani sankce, ale budou se vám snažit ke smlouvě o dodávkách energií vnutit dárek v podobě úsporných LED žárovek.

Spolu s žárovkami, které dostanete obvykle za korunu (kterou často ani nevyžadují zaplatit), podepíšete také kupní smlouvu na tento dárek. Součástí kupní smlouvy je však opět nepřiměřená sankce v případě odstoupení od smlouvy na dodávku energií a za LED žárovky je rázem nutné zaplatit, a to často až 2 000 .

"Doporučujeme požadovanou cenu za LED žárovky nehradit. Nicméně je v případě ukončení smlouvy o dodávkách energií povinností spotřebitele žárovky vrátit. Není-li již dobře možné žárovky nepoužité a nepoškozené vrátit, je spotřebitel povinen nahradit podnikateli obvyklou cenu žárovek. Obvyklou cenou není cena určená ve smlouvě, ale cena obvyklá v prodejní síti," vysvětluje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Porovnejte si energie sami

Nejlepší cesta, jak skutečně ušetřit, je odmítat tyto podomní nabídky aukcí a dárků zdarma. Doporučujeme využít oficiální online porovnávače cen energií, například na stránkách Energetického regulačního úřadu nebo v naší kalkulačce cen energií.

Pokud je ve Vašem městě či obci vyhláškou zakázán podomní prodej, je možné se v takovém případě obrátit rovnou na linku 156.

 Podle mluvčího ČEZ Romana Gazdíka jsou nekalé obchodní praktiky při prodeji energií skutečně vážným problémem. Zákazníci se stávají často rukojmími obchodníků. Příkladem jsou například plné moci, které zákazník podepisuje na dobu neurčitou a které nejsou zmocněné ke konkrétnímu úkonu. Po letech už třeba zákazník vůbec neví, že plnou moc někomu dal, a tím pádem ani neví, že nějaký dodavatel jeho jménem začal z ničeho nic jednat. Tyto plné moci navíc obsahují u některých obchodníků i pasáž, která říká, že i v případě, že by zákazník později svoje rozhodnutí změnil a nepřál si k tomuto dodavateli přejít, tak to neplatí a přechod musí být dokončen. Toto je ve smlouvě „pojištěno“ i vysokými pokutami, například 6000 korun. Jinými slovy – zákazníkovi je bráněno, aby si svobodně vybral dodavatele, protože v plné moci a ve smlouvě má uvedeno, že to de facto udělat nesmí, jinak dostane vysokou pokutu.

Dalším problémem jsou různé dárky, které zákazníci dostávají takzvaně “zdarma“, ve skutečnosti je to jen způsob, jak obejít možnost vyvázat se ze smlouvy. Často jde o žárovky. Když se zákazník následně rozhodne v rámci svého zákonného práva smlouvu zrušit, je mu za žárovky naúčtován nesmyslně vysoký poplatek v řádu tisíců korun. Další lstí neseriózních prodejců je to, že zákazníkům nabízejí produkt, který vypadá výhodně, skutečná smlouva podepsaná spotřebitelem je ale na zcela jiný – a výrazně dražší – produkt

 

My podomní prodej nevyužíváme. Máme rozsáhlou síť zákaznických center a call center a naši zákazníci preferují tyto způsoby kontaktu. Právě při podomním prodeji dochází v energetice nejčastěji k nekalým praktikám. Podomní prodejci některých obchodníků si často vymýšlejí, tlačí na zákazníky, dávají jim k podpisu smlouvy, které obsahují na první pohled těžko odhalitelné pokuty. Zaměřují se často na zranitelnější typy zákazníků jako senioři a podobně, kteří si někdy ani různé poznámky ve smlouvách psané drobným písmem nedokáží přečíst. Řada těchto podvodníků se přitom k zákazníkům vetře pod záminkou, že jsou pracovníci ČEZ a že jdou třeba zkontrolovat smlouvy, nastavení slev a podobně. Setkali jsme se s informacemi typu ČEZ končí, že podomní prodejce přebírá ČEZ, že zákaznici musí změnit dodavatele atp. Těchto případů jsou desítky měsíčně, proto jsme zřídili zvláštní tým, který se tomuto věnuje a našim zákazníkům pomáhá. Na stránkách www.cez.cz/nedejtese najdou zákazníci informace, jak v těchto případech postupovat a také kontaktní formulář na naše odborníky, kteří jim pomohou. ČEZ podomní prodej neprovozuje, setkat se s pracovníkem ČEZ v domě je možné jen v případě odečtu elektroměru, ty jsou ale na domovních dveřích hlášeny několik dní předem a tito pracovníci nikdy nechtějí vidět smlouvy, přicházejí jen odečíst stav elektroměru.

Roman Gazdík
Tiskový mluvčí ČEZ


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Pá 11:11  Analýza: Hypoteční trh v březnu 2024 Redakce (Bydlet.cz)
Pá   6:00  Na co si dát pozor při pojištění motorky? (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688