Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.06.2002 10:32:04

Průmyslová výroba pokračuje v růstu.

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že průmyslová výroba v dubnu meziročně stoupla o 8,2% po březnovém zvýšení o 4,1%. Průmyslové tržby v dubnu meziročně vzrostly o 7,2%.

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru růst dubnové průmyslové výroby o 5,7%. My jsme u průmyslové výroby předvídali vyšší růst o 6,2%, u průmyslových tržeb pak o 3,9%.

      

       Dubnová data z českého průmyslu potvrzují fakt, že se čeští průmyslníci dokázali vypořádat s výrazným zhodnocením české koruny v průběhu prvního čtvrtletí i se slabší zahraniční poptávkou, která reflektovala utlumení hospodářského výkonu americké a evropské ekonomiky. Za první čtyři měsíce letošního roku vzrostla česká průmyslová výroba o 5,2%. Dubnový růst o 8,2% nijak nesnižuje ani fakt, že po očištění o kalendářní vlivy (v letošním dubnu ve srovnání s loňským bylo o jeden pracovní den více) růst dosáhl 5,9%. Po březnu tak i duben zaznamenal překonání i těch nejoptimističtějších tržních očekávání.

       Příznivý vývoj české průmyslové výroby je důsledkem několika faktorů. Česká ekonomika začíná profitovat z předchozích investic zahraničních investorů. Právě rozjíždějící se výroby zejména v elektrotechnickém průmyslu táhnou český průmysl. Zahraniční vlastníci s sebou přinášejí zároveň snadnější přístup na zahraniční trhy a samozřejmě lepší know-how, což se promítá do vyšší produktivity a necenové konkurenceschopnosti. Racionalizační tendence potvrzuje stále se snižující zaměstnanost v průmyslu. V neposlední řadě pozitivní vliv na český průmysl začíná mít i oživující se evropská ekonomika. To začínají dokazovat lepšící se údaje o průmyslových tržbách. Předstih výstupu před tržbami byl v letošním dubnu nejnižší od loňského října.

       Na dubnovém růstu se jako tradičně významným způsobem podílela výroba elektrických a optických přístrojů s růstem 21,7%. Nejúspěšnějším odvětvím dubna však byl gumárenský a plastikářský průmysl (+26,3%). Příznivou zprávou pro celou ekonomiku je růst výroby dopravních prostředků o 13,7%. Automobilový průmysl je totiž cyklické odvětví. Jeho oživení naznačuje, že se zotavuje i zahraniční poptávka. Světlejší budoucnost našeho nejvýznamnějšího obchodního partnera Německa potvrzuje mimo jiné i rostoucí Ifo index.

       Minimální vliv agresivního posílení české koruny z prvního čtvrtletí do průmyslu jako celku potvrzuje fakt, že tržby z přímého vývozu vzrostly v dubnu o nadprůměrných 19,2%. Prosazovat se na západních trzích i přes sníženou cenovou konkurenceschopnost pomáhají zahraniční vlastníci českých firem. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků pod zahraniční kontrolou rostly v dubnu o výrazných 26,8%. Zahraniční majitelé zároveň svým know-how zvyšují kvalitu a tedy necenovou konkurenceschopnost českých průmyslových výrobků.

       Samozřejmě, že vývoj v českém průmyslu není homogenní. Jsou odvětví, na které zejména silná koruna dopadá mnohem výrazněji. Většinou se jedná o podniky, které vyrábějí statky s nižší přidanou hodnotou, kde není možné konkurovat kvalitou. Posilující koruna a snižující se cenová konkurenceschopnost se promítá především do poklesu výroby kožedělného průmyslu (-12,5% v dubnu), v dubnu si pohoršil i chemický a farmaceutický průmysl (-6,6%).

      

       Výhled: Vývoj za první čtyři měsíce letošního roku naznačuje, že celkový výsledek letošní průmyslové výroby může být vyšší, než námi dosud očekávaných 5,0%. Ke změně prognózy však zatím nepřistupujeme. Jednak počkáme na další data týkající se vývoje exportů, jednak na finální revidovaná data za loňský rok. Ta by měla být oznámena koncem června.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688