STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  28.03.2018 14:35:20

Útočí na Dow Jones Industrial Average medvědí trend?

Autor: Bc. Martin Pohl

Burzovní index Dow Jones Industrial Average v pondělí vzrostl o 670 bodů, ale hned v úterý poklesl o 345 bodů a na své dno narazí 4. března 2019. K tomuto dojde za předpokladu, že medvědí trh započal na vrcholech 26. ledna a tento následný medvědí trh bude probíhat se stejnou intenzitou i délkou, jako průměry představené v následujícím textu.

Tento předpoklad by znamenal, že lze očekávat 11 měsíců klesajících trhů, během kterých DJIA poklesne o dalších 5 529 bodů (23,2 %) od úterního uzavření obchodování. 26. ledna DJIA uzavíral s rekordní hodnotou 26 616,71 bodů, od té doby již tento index poklesl o 2 759 bodů, neboli o 10,4 %.

Samozřejmě nelze s jistotou předpokládat, že výše popsané předpoklady znamenají dlouhodobý medvědí trh, působivý nárůst indexu z pondělí 26. 3. přece jen dal býčím investorům větší naději.

Avšak tento pondělní nárůst byl následován včerejším poklesem. Od minulého pátku Dow Theory, nejstarší široce rozšířený akciový systém, sloužící k anticipaci, významně upozorňuje na signály vedoucí k medvědímu trhu.

I přes pondělní vzrůst, nelze říci, že by byla možnost medvědího trhu odvrácena. Ačkoliv existuje mnoho úvah, že DJIA je stále býčím trhem i po překonání poklesu z přelomu ledna a února, od minulého týdne rostou hlasy, které předchozí myšlenku zpochybňují. Bude tedy důležité pozorovat reakce investorů, pokud se ukáže, že se trh opravdu po lednových maximech transformoval z býčího do medvědího.

Investorova reakce závisí na převaze pozitivního nebo naopak negativního pohledu. Medvědí trh by byl bolestivý pro podstatnou část, ne-li většinu investorů. Přesto by předpovídaný pokles vedl "pouze" k hranici, na které se DJIA pohyboval v době vyhlášení amerických prezidentských voleb v roce 2016. Vzhledem k tehdy prohlašovaným katastrofickým scénářům, které měly nastat se zvolením Donalda Trumpa a následným dopadem jeho politik, pro některé investory nemusí znamenat přiblížení k těmto hodnotám katastrofické a negativní naplnění těchto původně nejčernějších scénářů.

Pro zdůvodnění závěrů ohledně možné délky a poklesu medvědího trhu sloužil analytikovi Marku Hulbertovi tzv. Bear-market-calendar, udržovaný společností Ned Davis Research. Dle jejich záznamů a výpočtů, od roku 1900 zde bylo 36 medvědích trhů v průměrné délce 403 dní a během kterých průměrně DJIA poklesl o 31,1 %.

Někteří investoři se mohou obávat, že by mohl nastat významnější pokles než výše uvedený a to z důvodu velikosti a intenzity růstu býčího trhu, který započal v březnu 2009. Z historie však není prokázána korelace mezi délkou a intenzitou býčího trhu a následně medvědího trhu. Samozřejmě existuje možnost většího medvědího trhu po předchozím býčím, avšak k tomu zpravidla dochází z jiných důvodů než je síla a intenzita předchozí podoby trhu.

Z historie lze nalézt předpoklad, že důsledky medvědího trhu jsou relativně rychle překonány. Dle optimistického předpokladu na základě kalendáře Ned Davis Research, jak dlouho trvalo po každém z 36 medvědích trhů od roku 1900, než se hodnota akcií vrátila na původní hodnoty býčích trhů, které těmto medvědím trhům předcházely, trvá tento návrat v průměru 3, 2 roku. Za tuto dobu se burzovní trh navrátil do původních hodnot. Na základě předpokladu, že medvědí trh na DJIA začal na konci ledna a býčí i medvědí trh je průměrné velikosti a intenzity, DJIA by měl být zpět na vrcholu v období dubna 2021, tedy za přibližně tři roky.

Ač na první pohled se tento závěr může jevit jako značně negativní a nepochybně mnoho investorů nepotěší, pokud není nutné z akciového portfolia během následujících tří let vybírat aktiva, v průměru není medvědí trh natolik katastrofický, jak se může zdát.

Bull vs Bear Market

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

03.05.2023Dow Jones Industrial Average odevzdal 1,1 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.12.2022Dow Jones Industrial Average oslabil ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
09.09.2022Dow Jones Industrial Average posílil ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
25.05.2022Dow Jones Industrial Average vítězem (25.5.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688