ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  29.12.2017 09:09:14

Úspěšný rok (skoro) za námi

Necelé dva dny zbývají do završení roku, který byl pro českou ekonomiku jedním z nejúspěšnějších. Na výčet všech pozitiv, které rok 2017 přinesl, zde nicméně není místo – navíc si jej lze v podstatě přečíst v téměř každých dnešních novinách, a tak se podívejme (ne vždy zcela vážně) jen na některé z nich. Tím hlavním je asi akcelerace české ekonomiky, za níž stojí především tažení průmyslových firem na evropských trzích. Dokonce až tak úspěšné, že vyluxovalo tuzemský trh práce a stlačilo nezaměstnanost na historická minima. ČR se tak stala i zemí s nejnižší nezaměstnaností v EU a současně i s nejvyšší nabídkou volných pracovních míst.

Díky tomu příznivému vývoji už ekonomika vlastně přestala „potřebovat“ stimul v podobě slabé koruny a ČNB jí tak mohla po zhruba tří a půl letech uvolnit z kurzového režimu, který nejenom podpořil hospodářský růst, inflaci, ale až nečekaně výrazně posílil i devizové rezervy centrální banky. O co více se musela ČNB snažit v posledních měsících trvání intervencí, o to méně musela činit pak. Ve srovnání se švýcarským „vzorem“ byl český exit docela nudnou záležitostí.

Na rozdíl od velkorysé ECB, která dál pokračuje v nákupech kvalitních státních dluhopisů zemí eurozóny, ČNB dokonce otočila kormidlo o 180 stupňů a po cca deseti letech začala dokonce zvyšovat své úrokové sazby a především pak přesvědčila trhy, že v tomto úsilí chce dále a poměrně rychle pokračovat. Jestli se jí povede dosáhnout proklamovaných tří procent do dvou let, není vůbec jisté, nicméně čas super-levných peněz v ČR již nepochybně skončil. O co méně stimulů se však ekonomice dostává od ČNB, o to více se o ně stará stát svým deficitním rozpočtem pro letošní i příští rok. ČR si to nepochybně dovolit může, protože i tak jde proti dlouhodobému (ne)osvědčenému proudu v EU a její relativní zadluženost stále klesá.

Končí úspěšný rok 2017 a tak nezbývá než si přát, aby i rok 2018 byl nejen pro českou ekonomiku rovněž úspěšným rokem. Našlápnuto má docela dobře, i když asi tak silná čísla jako ta letošní od ní očekávat zatím nemůžeme. Překvapením se sice nejspíše nevyhneme, nicméně doufejme, že budou alespoň pozitivní. Vše nejlepší…








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688