Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  26.04.2002 17:32:03

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM klesly o 30bp. IRS sazby propadly 18-20bp.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 26.4.2002

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM klesly o 30bp. IRS sazby propadly 18-20bp.

      

       Ceny dluhopisů vyskočily vzhůru. GB 6,95/16 vzrostla 190 na 114,80 a vynáší 5,39% (-18,7bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 klesla na 109,26 a vynáší 5,273% (-19bp). Na kratším konci výnosové křivky vzrostl GB 6,05/04 na 104,05 při výnosu 4,2% (-35bp).

      

       ČNB ve čtvrtek šokovala trh svým rozhodnutím agresívně snížit úrokové sazby o 50bp na 3,75%. Korunová REPO sazba se tak dostala pouze 50bp nad eurovou základní sazbu. Tento krok jsme nepředpokládali a překvapil nás. Měli jsme k tomu tyto důvody:

      

       1.V minulých dvou týdnech jsme byli svědky prohlášení dvou členů bankovní rady popírající možnost snížení měnové politiky. 21.4.2002 uvedl guvernér Tůma, že neočekává od čtvrtečního zasedání žádnou výraznou změnu v měnové politice, což je v době moratoria na komentáře z BR ČNB velmi silný signál.

      

       2. 15.4.2002 člen BR ČNB p.Racocha zmínil, že „ČNB nepovažuje úrokové sazby za vhodný nástroj ve svém úsilí oslabit měnový kurz. ….neumím si přestavit, že budeme reagovat úrokovými sazbami na krátkodobou volatilitu měnové kurzu“.

      

       3. Z minutes zveřejněných 9.4. vyplývá, že všichni členové BR hlasovali pro zanechání sazeb na úrovni 4,25% a neakcentují rizika zpomalení ekonomiky.

      

       4. Kromě zpevnění měnového kurzu jsme jen ztěží mohli najít důvod pro snížení podmíněné prognózy inflace. Měnový kurz byl ČNB charakterizován jako bublina, což je termín používaný pro krátkodobou fluktuaci kurzu. Nepředpokládali jsme proto, že ČNB bude reagovat měnovou politikou. Za správnější z hlediska používané strategie cílování inflace se jeví použit pro vysvětlení podstřelení inflačního cíle „výjimku plnění inflačního cíle“ týkající se kurzu. ČNB ke snížení podmíněné prognózy inflace přistoupila. To však bylo nepatrné 0,1 p.b.

      

       Svým rozhodnutím agresivně snížit sazby ukázala ČNB velkou rozhodnost bojovat proti apreciaci koruny. Snížením úrokového diferenciálu si vytvořila prostor pro častější užívání sterilizovaných intervencí. Nekonzistencí svých slov a činů snížila svou kredibilitu. Ukázala, že je při jejím rozhodováním důležitý hospodářský výsledek.

      

       Reakce trhu byla silná a ceny dluhopisů z akce ČNB výrazně profitovaly. Nejvýraznější byl sestup krátkých výnosů, které nejsou v poklesu omezeny eurovou výnosovou křivkou. Dluhopisy v splatnostech v oblasti 4-8Y jsou pod eurovými sazbami. Nedomníváme se, že existuje další výrazný prostor pro zvýšení negativního spreadu.

      

       Stále platí, že inflace bude v příštích měsících rychle padat a nedomníváme se, že dojde k růstu sazeb na krátkém konci křivky. Delší sazby naopak mohou růst s vyššími evropskými sazbami. Navíc pokud někdo kupuje korunový výnos pod eurovým (4-8Y) tak předpokládá, že sazby měnové politiky ČNB poklesnou pod REPO sazbu ECB. Jestli k tomu dojde, tak nejspíše v následujících dvou letech, kdy bude česká ekonomika nejvýrazněji profitovat (ve formě přílivu FDI) z očekávaného vstupu do EU. To by znamenalo, že spread na 2Y by měl být také záporný nebo nižší. Krátkodobě proto doporučujeme spekulovat na zvýšení sklonu výnosové křivky 2-5Y. V budoucích měsících by se krátké sazby měly více než kdy jindy pohybovat inverzně k pohybu měnového kurzu.

      

       Podle našich projekcí se ČNB již dostala na dno cyklu snižování sazeb. V případě dalšího posilování kurzu v příštích měsících nemůžeme vyloučit další uvolnění měnové politiky. V našem centrálním scénáři počítáme se zvýšením sazeb o 25bp na začátku roku 2003.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688