Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.04.2002 10:02:32

Akcie: Pražská burza ve čtvrtek výrazně posílila tažena silnou poptávkou po akciích Českého Telecomu a...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 26.4.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza ve čtvrtek výrazně posílila tažena silnou poptávkou po akciích Českého Telecomu a Komerční banky. Index PX-D silně zpevnil o 1,3% na 1.206,8 bodu. Český Telecom byl tažen výše spekulacemi o dokončení privatizace společnosti a tak zaznamenal největší procentní přírůstky. Ve čtvrtek posílil o 2,8% na 340 a to i přes velice silné ztráty telekomunikačního sektoru v západní Evropě. Následovala Komerční banka a Philip Morris ČR, kteří si shodně připsaly 1,2%. Svůj růst nezastavil ani Unipetrol, když ve čtvrtek přidal další 1,0% na 31,2. Aktivita na trhu byla opět velice nízká, k oživení došlo až v poslední části obchodování.

       Dnes očekáváme, že trh zahájí s minimálními změnami. Investoři budou čekat na informace z privatizace Českého Telecomu. Dnes je termín na podání závazných nabídek.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera uzavřely téměř beze změn, když však index DJIA se krátce po zahájení obchodování dostal pod 10.000 bodů. Index DJIA nakonec mírně vzrostl o 0,05% a Nasdaq si připsal 0,02%. Nejvýrazněji se propadly akcie Tyco International poté co společnost snížila svoje odhady výsledků a zrušila plán rozdělení na čtyři nástupnické firmy. Nedařilo se ani brokerům, například Merril Lynch a Morgan Stanley v reakci na kontrolu nezávislosti jejich analýz. Na druhou stranu, zprávy že Intel obnoví výstavbu nové továrny na čipy podpořila technologický sektor. Dnes bude oznámeno velice důležité HDP za 1Q2002, které určí směr trhu.

       Evropské akcie včera oslabily taženy níže akciemi CGNU a také chemickým sektorem. Index Eurotop300 se propadl o 1,0% a užší index Eurostoxx50 ztratil 1,4%. Akcie CGNU výrazně propadly poté co její výsledky za 1Q2002 zaostaly za očekáváním. Chemičky jako je Bayer a Clariant včera také ztrácely před oznámením výsledků. Chemický sektor tak patřil včera k nejhorším. Na druhou stranu, trh podpořily telekomunikační tituly. Zprávy o tom, že Nokia získala kontrakt na výstavbu sítě podpořily jak Nokii tak rivala Ericsson. Dařilo se i Vodafone, který se včera odrazil od historicky nejnižších hodnot. Dnes se očekává, že evropské trhy zahájí s minimálními změnami. Sledovány budou výsledky společností, ale i americké HDP za první kvartál.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

       Deník Hospodářské noviny uvedl, že ČEZ získá za 66% podíl v ČEPS 14mld a že od FNM koupí státní podíly v distribučních společnostech za 31mld. ČEZ by měl ještě v tomto roce zaplatit 15,477mld a zbytek by měl být zaplacen do roku 2006 ve splátkách ve výši 4mld ročně. Část kupní ceny by měl ČEZ uhradit převodem svých administrativních budov v centru Prahy na FNM (údajně jsou oceněny na 1,5mld).

       Tyto ceny považujeme za indikativní, jelikož ocenění ČEPS a REAS bude dokončeno na konci dubna. Na druhou stranu, rozdílová cena je přesně ve středu očekávání managementu ČEZu, který již dříve uvedl, že očekává za REAS zaplatit 10-19mld, což by mělo mít na akcii ČEZu neutrální efekt.

       České radiokomunikace

       Mobilní operátor RadioMobil, z 39% vlastněn Českými radiokomunikacemi, oznámil některé výsledky za 1Q2002. Společnost dosáhla tržeb 4,8mld a provozního zisku 2,3mld. RadioMobil měl na konci 1Q2002 celkem 3,033m klientů.

       Je to poprvé, co RadioMobil oznámil svoje čtvrtletní výsledky a je to pravděpodobně z důvodu přijmutí standardů T-Mobile. Čtvrtletní výsledky jsou plně v souladu s naším celoročním očekáváním a proto neměníme náš názor na akcie Českých radiokomunikací.

       Česká spořitelna

      
Česká spořitelna oznámila výsledky za 1Q2002 podle CAS. Čistý zisk vzrostl z 0,9mld na 1,5mld. Podobně jako předchozí výsledky, i toto čtvrtletí bylo pozitivně ovlivněno růstem úrokových výnosů, nárůstem poplatků a provizí a také nižší tvorbou rezerv a opravných položek proti rizikovým aktivům. Očekáváme, že výsledky budou mít neutrální vliv na akcie vzhledem k nedůležitosti hospodaření podle CAS a také kvůli probíhajícímu odkupu akcií banky.

       Česká spořitelna oznámila, že valná hromada bude 22. května hlasovat o zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688