Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  19.04.2002 17:32:07

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM stouply o 6bp. IRS sazby přidaly cca 7bp podle..

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 19.4.2002

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM stouply o 6bp. IRS sazby přidaly cca 7bp podle splatnosti.

      

       Ceny dluhopisů nepatrně vzrostly. GB 6,95/16 stagnovala na 112,80 a vynáší 5,588% (+0,8bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 klesl na 117,80 a vynáší 5,465% (+1,5bp). Na kratším konci výnosové křivky vzrostl GB 6,05/04 na 103,25 při výnosu 4,546% (+6,5bp).

      

       Prohlášení člena bankovní rady Racochy a korekce měnového kurzu vedla hned na začátku uplynulého týdne k růstu úrokových sazeb. Racocha vyslovil názor, že by centrální banka neměla reagovat úrokovou politikou na nadměrné posilování koruny. Úroková politika ovlivňuje ekonomiku až se zpožděním 1-1,5 roku. Centrální banka nemůže „offsetovat“ vliv silnějšího měnového kurzu na ekonomiku, pokud se domnívá, že apreciace kurzu je bublina. Racochův pohled sdílíme. Konec konců stejnou argumentaci jsme použili v minulé týdenní zprávě. FRA reagovaly tím, že téměř přestaly zahrnovat očekávání snížení sazeb. Nejníže je kótováno FRA 2*5 (4,21%), což je stále mírně pod aktuální REPO sazbou (4,25%).

      

       Taktéž vyšší maloobchodní tržby za únor (+4,3%) spojená s revizí lednových čísel na 3,5% nenaznačují nutnost dalšího poptávkového impulsu. I přes zvýšení sazeb v Kanadě (v první zemi ze skupiny G7) na 2,25%, výnosové křivky v USA a Evropě zvyšovaly svůj sklon. Greenspanovo střízlivé hodnocení ekonomiky totiž vedlo investory k přehodnocení načasování prvního zpřísnění měnové politiky dále do budoucnosti.

      

       Re-openig GB 6.95/15 v objemu 4mld. skončil příznivě. Nabízený objem byl téměř 3x přeupsán. Průměrný výnos dosáhl 5,64%, což bylo pouze 18bp nad Bundem se stejnou splatností. Dlouhé kornové sazby již konvergovaly k evropské křivce.

      

       Současná výše úrokových sazeb na krátkém konci křivky víceméně odpovídá našemu centrálnímu scénáři budoucího vývoje. Stále doporučujeme vyčkávat s nákupem FRA a krátkých IRS instrumentů. Předpokládáme totiž návrat spekulací na snížení sazeb centrální banky. Krátkobobě předpokládáme i stabilitu u delších sazeb. Inflace v příštích měsících zažije výrazný propad a ČNB bude před volbami vystavena značnému politickému tlaku. A to i přesto, že ministr financí Rusnok nyní odmítá požadavek signatářů tzv. Trunovské výzvy na snížení úrokových sazeb. Takovéto prohlášení se ze strany politiků slýchává málokdy.

      

       V příštím týdnu však pokles sazeb ještě nečekáme. Vzhledem k našemu vysokému odhadu schodku ZO neočekáváme další apreciaci koruny, která je nejdůležitějším faktorem poklesu úrokových sazeb. Navíc v závěru týdne bude zveřejněno americké HDP za Q1, které předpokládáme vysokých 4,6%. Rizikem poklesu sazeb bude čtvrteční Ifo index a nálady na trhu akcií, kde bude pokračovat zveřejňování výsledků za první kvartál.

      

       Podle našich projekcí se ČNB již dostala na dno cyklu snižování sazeb. Počítáme s tím, že dalším pohybem sazeb bude jejich zvýšení o 25bp na začátku roku 2003.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688