Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.04.2017 09:00:55

Pimco: Fed bude ekonomiku stimulovat ještě dlouho

Po posledním zvýšení sazeb americkou centrální bankou se hovoří o tom, že cyklus zvedání sazeb už definitivně začal. Investoři by se ale na současný vývoj měli spíše dívat jako na počátek procesu, který odstraní mimořádnou monetární stimulaci, která zaplavila celý finanční systém. 

Míru této akomodace můžeme posuzovat z několika pohledů. I po posledním zvýšení sazeb se takzvaná efektivní federální sazba pohybuje zhruba na 0,9 % a to je stále hluboko pod inflací. Pro její měření Fed rád používá vývoj takzvaných nákladů na osobní spotřebu a podle něj se nyní inflace v USA pohybuje na 1,9 %. Jinak řečeno, reálné sazby (očištěné po inflaci) jsou stále negativní. Zástupci Fedu se většinou shodnou, že neutrální sazby, které jsou v souladu s plnou zaměstnaností a inflací ve výši 2 %, se nyní pohybují kolem nuly. I z tohoto pohledu je současná výše sazeb akomodační. 

Následující graf srovnává sazby, které implikuje použití Taylorova pravidla, se sazbami skutečnými. Sazby podle Taylorova pravidla v této kalkulaci naznačují, jak by se měla vyvíjet politika centrální banky v závislosti na dlouhodobých inflačních očekáváních a nezaměstnanosti. I když předpokládáme, že neutrální sazby leží blízko nuly, Taylorovo pravidlo už nějaký čas ukazuje, že sazby by měly být výše, než se ve skutečnosti nacházejí, a monetární politika je tudíž i z tohoto pohledu značně uvolněná:

 

Kdy by mohly sazby dosáhnout úrovně 2 %? Podle očekávání Fedu se tak nestane dříve než na konci roku 2018. Z toho je zřejmé, že postupná eliminace monetární akomodace bude trvat ještě hodně dlouho. S touto interpretací současného vývoje je v souladu i prvotní reakce trhů na zvýšení sazeb: Akcie posílily, úvěrové spready se zúžily, dolar oslabil. Měli by tedy investoři hovory o zvyšování sazeb úplně ignorovat až do chvíle, kdy se reálné sazby dostanou zpět k nule a nastane skutečné monetární utahování?

Je pravdou, že i během současného stahování předchozí monetární akomodace může Fed narazit na několik překážek. V první řadě se zdá, že Fed stále není rozhodnut, co udělá se svou nafouknutou rozvahou. Není jasné, jak a kdy proces jejího snižování začne, jak bude probíhat, jakým tempem a jaký je cílový stav. Nesmíme přitom zapomínat, že i když QE3 skončilo v říjnu 2014, Fed na dluhopisových trzích stále hraje klíčovou roli. Nakupuje totiž nové obligace a cenné papíry a reinvestuje tak peníze, které dostává ze splátek držených cenných papírů, aby udržel svou rozvahu na stabilní úrovni.

Nesmíme zapomínat ani na stále přítomná finanční, politická a geopolitická rizika, která mohou hladké odstraňování monetární akomodace narušit. Jak jsme viděli například v létě roku 2015, kdy došlo k výprodejům akcií na čínském trhu, plány Fedu může vývoj v zahraničí úplně změnit. K tomu všemu se přidávají možné změny ve vedení Fedu. Janet Yellenová bude na pozici předsedkyně končit začátkem roku 2018 a uvolní se i další místa v Radě guvernérů.

Dívejme se tedy na současnou situaci tak, že Yellenová odstraňuje předchozí akomodaci a trhy věří tomu, že tento plán bude probíhat hladce a jich se negativně nedotkne. Investoři by ale měli věnovat pozornost tomu, co se bude dít s rozvahou Fedu a co s jeho vedením hodlá učinit Bílý dům. K tomu nezapomínejme na žhavá místa ve světové ekonomice.

Autor: Richard Clarida

(Zdroj: Pimco)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688