Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.04.2024 08:54:00

Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována - Víkendář (video)

Americká centrální banka až do listopadu minulého roku hovořila o růstu sazeb, pak otočila a tématem se stal jejich pokles. Akciové trhy od té doby výrazně zvýšily svou kapitalizaci, což se mimo jiné projevilo růstem bohatství domácností. A není tudíž zase takovým překvapením silný trh práce a maloobchodní tržby. Pro Bloomberg to uvedl hlavní ekonom Apollo Global Management Torsten Slok s tím, že vliv má popsaný vývoj i na inflaci. A podle jeho názoru bude tento trend ještě nějaký čas pokračovat.

Slok v souvislosti se silnou ekonomikou a vyšší než očekávanou inflací hovoří o velmi uvolněných finančních podmínkách. Na Bloombergu ale upozornili, že centrální banka naopak hovoří o utažených podmínkách. Ekonom to vysvětluje tím, že samotné sazby se mohou nacházet vysoko pokud je srovnáváme s nějakými odhady sazeb rovnovážných. Z tohoto pohledu je tedy samotná monetární politika utažená. Ovšem podle experta je její vliv na ekonomiku více než vyvážen celkovými finančními podmínkami, které mimo jiné uvolnilo posilování akciového trhu a zmenšování rizikových spreadů na trzích korporátních dluhopisů.

Udělala tedy šéf Fedu Powell chybu, když před několika měsíci hovořil o snižování sazeb: Slok se domnívá, že tyto úvahy se odvíjely od tradičních modelů, které skutečně ukazují na utaženou monetární politiku a naznačovaly, že sazby už půjdou dolů. Jay Powell také neměl v úmyslu svými slovy podpořit uvolňování finančních podmínek, včetně rlstu akciového trhu, K němu ale došlo, domácnosti jsou nyní díky němu bohatší. „jejich rozvahy vypadají mnohem lépe“ a to se podle ekonoma bude v ekonomice ještě nějakou dobu projevovat.

Následující graf ukazuje vývoj finančních podmínek měřených indexem Goldman Sachs. Směrem dolů dochází k jejich uvolňování a naopak:

xxx
Zdroj: X

Slok se domnívá, že utažená monetární politika stále funguje, projevuje se ale zejména u subjektů, které mají ve svých rozvahách hodně dluhů. Včetně spotřebitelů, či třeba některých bank. Pokud přitom už nebude akciový trh dále růst, efekt bohatství se postupně vyčerpá a monetární brzda se plně projeví. K něčemu takovému by podle ekonoma mohlo dojít někdy v roce 2025, nyní ale hospodářství táhnou nahoru uvolněné finanční podmínky, včetně efektu bohatství, který se projevuje na chování domácností.

Pokles inflace ke 2 % může podle ekonoma trvat déle, než se čekalo. Pravděpodobnost růstu sazeb, namísto jejich poklesu, je ale „stále relativně nízká“. I proto, že by bylo pro Fed složité říci, že udělal chybu a namísto poklesu sazeb je bude ještě zvedat. Podle Sloka je tedy z více důvodů lepší, nechat v případě potřeby sazby po delší dobu na současných úrovních.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 14:59  Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:42  Přírůstek pracovních míst bez zemědělství klesl (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:35  US100 roste po nízkých údajích NFP (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688