Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  03.04.2002 10:02:21

Akcie: Vývoj obchodování s českými akciemi se pohyboval ve stejném směru jako ostatní světové akciové...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 3.4.2002

      Komentář k trhům

       Vývoj obchodování s českými akciemi se pohyboval ve stejném směru jako ostatní světové akciové trhy, tedy směrem dolů. Index PX-D se propadl o 1,1% na 1.130,8 bodu. Pokles byl způsoben především prodeji akcií Českého Telecomu a bank. Český Telecom se propadl o 0,8% na 312. Aktivita investorů se soustředila na banky, které tvořily 80% celkových obchodů. Akcie České spořitelny a Komerční banky shodně zahájily nový týden poklesem o 0,4%. Nejvíce však oslabily akcie Philip Morris ČR, jelikož se akcie společnosti začaly obchodovat bez nároku na potenciální dividendu. V pondělí oslabily o 11,2% na 7.326. Proti trhu se pohybovaly pouze akcie ČEZu, které si připsaly 0,8% na 77,2.

       Dnes očekáváme, že české akcie zůstanou v zajetí prodejů.

       Komentář k zahraničním trhům

       Technologické tituly srazily včera americké akciové indexy v reakci na snížení investičního doporučení na klíčové podniky oboru. Trh byl také negativně ovlivněn pokračujícím napětím na blízkém východě. Index Nasdaq včera propadl o 3,1% na 1.804,4 bodu a dostal se tak na nejnižší úroveň od 1. března. Nejvíce však propadly akcie People Soft, poté co společnost prohlásila, že její výsledky za 1Q budou nižší než předchozí odhady. Dalšími technologickými tituly, které včera silně oslabily byly akcie IBM, Sun Microsystems a Microsoft. Index DJIA včera poklesl o 0,5% jelikož se propad technologických komponent indexu podařilo částečně vykompenzovat růstem akcií ropných společností. Dařilo se Exxon Mobile a Apache Group v reakci na růst ceny ropy. Dnes bude oznámen ISM index za sektor služeb, futures prozatím indikují korekci včerejších ztrát.

       Evropské burzy včera oslabily a korigovaly tak svůj nárůst na sedmiměsíční maxima. Index Eurotop300 včera poklesl o 0,6% a užší index Eurostoxx50 oslabil o 1,1%. Nejvíce na propad tlačily technologie, banky a automobilky. Nedařilo se finské Nokii v reakci na snížení investičního doporučení. Ztrácel i SAP a celkově si sektor technologií pohoršil o 2,9%. Z automobilek ztrácely Renault, Volkswagen a DaimlerChrysler a z bank zaznamenala největší ztráty HSBC. Dnes se očekává, že evropské akcie budou pokračovat v sestupném trendu tažen technologiemi.

       Komentář ke společnostem

       České radiokomunikace

       Mobilní operátor RadioMobil, z 39% vlastněn Českými radiokomunikacemi, oznámil výsledky hospodaření za loňský rok podle IAS. Společnosti se podařilo zvýšit čistý zisk o 48% z 1,7mld na 2,5mld. Tržby společnosti narostly z 17,8mld na 21,1mld což představuje zlepšení o 19%. EBITDA dosáhla 7,6mld oproti 5,4mld v roce 2000. Výrazného zlepšení zaznamenala i EBITDA marže, které se zlepšila z 30% v roce 2000 na 36% v roce 2001. RadioMobil také oznámil, že zavede mezinárodní značku T-Mobile.

       Výsledky společnosti jsou mírně nad našimi odhady a proto ponecháváme naše prodejní doporučení beze změny. Hospodaření RadioMobilu se pozitivně promítne do konsolidovaných výsledků Českých radiokomunikací, které by měly být známy koncem dubna.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688