Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.10.2016 09:13:39

Rozbřesk – ECB vypustila pokusný balónek o útlumu QE, který může doletět na české území

ECB vypustila pokusný balónek, který je sakramentsky důležitým signálem pro ČNB a vlastně vůbec všechny, kdo uvažují o tom, co bude se zafixovanou českou korunou příští rok. Podle agentury Bloomberg by mělo od jara docházet k postupnému utlumování měnové expanze, tak jak to před dvěma lety spustil. Konkrétně nekonkrétní “zdroje” z útrob ECB mluví o tom, že panuje shoda o útlumu nákupů dluhopisů o 10 mld. eur měsíčně. Připomeňme, že dnes ECB nakupuje do své bilance dluhopisy za 80 mld. měsíčně. Neboli pokud by “zdroje” měly pravdu a s útlumem se začalo v dubnu 2017, tak se s touto expanzivní politikou může skončit krásně do konce příštího roku.

Proč jsou mediální spekulace ohledně politiky ECB důležité pro ČNB a korunu. Vzhledem k provázanosti měnové politiky ECB a ČNB skrze kvazi-fixní kurz koruny, je útlum superexpanzivní politiky ECB nutnou podmínkou pro to, aby česká centrální banka ukončila tento intervenční režim a nemusela se bát, že záplava tištěných eur vyvolá dramatický tlak na posílení koruny. Pokud bude ECB utlumovat svoji politiku nákupu dluhopisů a na konci příštího roku skončí, tak je třeba tuto změnu chápat jako návrat k “normálu”, který může učinit i ČNB tím, že vypne intervenční režim proti koruně.

Samozřejmě, můžeme si říct, že spekulace jsou jenom spekulace, ale centrální banky často přesně tímto způsobem skrze finanční média a informace “z dobře informovaných zdrojů” vypouštějí pokusné balónky, které mají připravit trhy na změny jejich politiky. A nakonec, pokud se nic v globální ekonomice nepokazí - vše do sebe tak nějak hezky zapadá: Fed ještě v tomto prosinci zvýší úroky, ECB příští rok v dubnu začne utlumovat expanzi a následně ČNB někdy v létě vypne intervence proti koruně.

Forex

Zatímco forint v úterý dál posiloval, tak zlotý se držel v okolí EUR/PLN 4,30. Z letargie ho může vytrhnout dnešní zasedání polské centrální banky.

Ta velmi pravděpodobně svoji politiku nebude nijak měnit, ale stále velmi nízká inflace spolu se stabilním kurzem zlotého může Výbor pro měnovou politiku (RPP) přimět k poněkud více holubičímu komentáři. Jak ukázala předběžná zářijová data tak meziroční inflace totiž stále zůstává viditelně pod nulou a samozřejmě i pod cílem centrální banky. V komentáři k rozhodnutí NBP se tak eventuálně na tiskové konferenci můžeme dočkat holubičích náznaků, které mohou zesílit slova uvedená v zápisu z předchozího zasedání NBP. Zde bylo uvedeno, že jistí členové by rádi viděli snížení úrokových sazeb v horizontu několika kvartálů.

EUR/USD

Zatímco devizové trhy zaměstnával historický výprodej libry, tak na eurodolarový trh dorazila důležitá mediální spekulace, která jej vystřelila prudce vzhůru. “Zdroje” uvnitř ECB mluví o tom, že panuje shoda o útlumu nákupů o 10 mld. eur měsíčně. Spekulace o normalizaci politiky ECB postačila k tomu, aby se eurodolar vrátil nad úroveň 1,12.

Dnešek bude, ale spíše o amerických datech - ADP reportu z trhu práce a indexu ISM ve službách. V případě ADP jakožto předvoji pátečních payrolls očekáváme dobré číslo, které by mělo dolar vrátit na apreciační vlnu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688