STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  30.05.2016 15:05:14

Švýcarsko projednává bezpodmínečný základní příjem

Autor: Bc. Jakub Švábenský

Švýcaři diskutují o placení lidem 2 500 dolarů měsíčně, kteří nic nedělají. Země bude hlasovat 5. června, zda by měla vláda zavést bezpodmínečný základní příjem, který by nahrazoval různé sociální dávky. Ačkoliv iniciátoři plánu nestanovili, jak velká by výplata měla být, navrhli sumu 2 500 franků (2 500 dolarů) pro dospělého a čtvrtinu z částky by dostávalo dítě.

Zní to dobře, ale má to dvě mezery. Stěží se podaří překlenout hranici chudoby, ale důležitější je, že se návrh zřejmě nepodaří prosadit. Plebiscity jsou běžnou součástí švýcarské přímé demokracie. Iniciativa základního příjmu se koná poté, co se podařilo nasbírat požadovaných 100 000 podpisů, ačkoliv aktuální průzkumy veřejného mínění naznačují, že se nedostane dál. Myšlenka placení každému stipendium vzbudila pozornost v zemích jako je Kanada, Nizozemí a Finsko, kde studie byly zahájeny v loňském roce.

Poor Swiss

Asi jeden z osmi lidí ve Švýcarsku byli pod úrovní chudoby v tomto roce podle statistického úřadu. To je více než ve Francii, Dánsku a Norsku. „Není to tak, jako byste viděli naprostou chudobu ve Švýcarsku. Existuje však několik lidí, kteří nemají dostatek peněz, a někteří pracující také nevydělají dostatek na živobytí,“ řekl Andreas Ladner, profesor politologie na univerzitě v Luasanne.

Skvělý experiment

Mezi zastánci základního příjmu je i bývalý řecký ministr financí Janis Varkufakis, který tvrdí, že je to nezbytností při dnešní automatizaci a eliminaci pracovních míst roboty. „Bohatá země jako Švýcarsko má velkou možnost vyzkoušet tento velký experiment,“ řekl.

Proti tomuto návrhu vystupuje vláda, která říká, že vyplácení příjmů by znamenalo zvýšení daní, demotivovalo by to od práce a způsobilo by to nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Ekonomika je již ochromena kvůli síle franku, když podniky varují, že budou přesouvat výrobu do méně nákladných míst za účelem snížení nákladů. „Došli jsme k závěru, že by taková iniciativa mohla oslabit naší ekonomiku,“ uvedl ministr vnitra Alain Berset.

Basic Income Initiative

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:08  Zachrání Hamilton Ferrari? X-Trade Brokers (XTB)
Út 14:10  Rostoucí záře českých zlatých rezerv. Zájem ČNB neupadá Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Út 14:04  Bitcoin pokořil historický milník Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Út 13:52  Průmyslová výroba: České strojírenství ve stále větších problémech Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688