Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  27.02.2002 10:02:36

Akcie: Pražská burza v úterý rozšířila svoje pondělní přírůstky, které však již nebyly tak dramatické.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 27.2.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza v úterý rozšířila svoje pondělní přírůstky, které však již nebyly tak dramatické. Index PX-D vzrostl o 0,6% na 1097,8 bodu za výrazné podpory bank a ČEZu. Po celý den byla velice nízká aktivita na trhu, což se projevilo i na objemech obchodů, které dosáhly 587m. Nejlépe se vedlo akciím z bankovního sektoru. Komerční banka zaznamenala největší procentní zisky a v závěsu následovaly akcie České spořitelny. Komerční banka posílila o 2,8% a přiblížila se hranici 1300 za akcii. Česká spořitelna vzrostla o 0,8%. Posilovaly rovněž i akcie ČEZu, které zaznamenaly nárůst o 1,3%. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie Unipetrolu, který v úterý nejvíce poklesl a to o 1,6% na 33,2. Nedařilo se ani Českému Telecomu, který oslabil o 1,2%.

       Dnes očekáváme opatrný začátek obchodování. Výsledky Č. Telecomu by měly přispět k oživení aktivity na trhu.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera mírně ztrácely, když trh zklamaly data o spotřebitelské důvěře. Ta oproti očekávání trhu poklesla na 94,1. Obchodování také ovlivnily zprávy, že americké speciální jednotky byly vysazeny v Iráku. Index Nasdaq včera oslabil o 0,2% na 1.766,9 bodu a DJIA poklesl o 0,3% na 10.115,3 bodu. Podařilo se mu však udržet psychologickou hranici 10.000 bodů. Nedařilo se akciím společnosti Home Depot, i přes oznámení velice dobrých výsledků hospodaření. Impulsem k jejich poklesu bylo snížení investičního doporučení na akcie konkurenční společnosti Lowe's Cos. Dnes bude velice sledovaný projev A. Greenspana v Kongresu. Tento projev zastíní makročísla průmyslových objednávek a prodeje nových domů.

       Evropské akcie včera posilovaly jelikož investoři vsadili na ekonomické oživení a proto posilovaly hlavně akcie společností cyklických odvětví. Index Eurotop300 včera získal 0,7% a Eurostoxx50 vzrostl o 0,8%. Trhy však během odpoledne svoje zisky zkorigovaly po horších než očekávaných číslech americké spotřebitelské důvěry. Dařilo se technologiím, hlavně Nokii, Siemensu, Philips Electronics. Z telekomunikací vzrostly hlavně akcie španělské Telefonicy a Vodafone. Dnes se očekává, že evropské trhy zahájí mírně výše. Bude se však čekat na výsledky společností a projev A. Greenspana.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Zdroj blízký vládě uvedl pro agenturu Reuters, že ministerstva průmyslu a financí doporučila vládě odložení privatizace ČEZu a distribučních společností. Zároveň vládě navrhla, aby ČEZ získal podíly v šesti distribučních společnostech výměnou za 66% podíl ve společnosti ČEPS. Podle představ ministerstvem by stát zaplatil za podíl v ČEPS 25-30mld a ČEZ by za podíly v distributorech zaplatil 50-60mld. Uvedené ceny jsou pouze orientační, jelikož se počítá s detailním oceněním všech společností. Podle plánu by mělo k výměně aktiv dojít v dubnu nebo v květnu, tak aby byl dokončen ještě před červnovými volbami.

       Uvedená transakce by zajistila ČEZu vliv nad větší částí českého trhu s elektřinou, což automaticky vyžaduje souhlas Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Zároveň by však pro ČEZ znamenala zvýšení finanční zátěže, která by však pro ČEZ byla únosná. Zadlužení společnosti dosahuje 50mld a vlastní jmění přibližně 140mld, což představuje dostatečný prostor pro zvýšení finanční páky společnosti. Nicméně, otazník stále zůstává nad povinností ČEZu učinit nabídku odkupu akcií od minoritních akcionářů. V případě odkupu akcií by byl vyšší tlak na růst zadlužení společnosti.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688