Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  31.05.2002 10:02:42

Akcie: Pražská burza velice silně propadla a rozšířila tak svoje ztráty na tři dny v řadě.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 31.5.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza velice silně propadla a rozšířila tak svoje ztráty na tři dny v řadě. Index PX-D se propadl o 2,3% na 1.222,7 bodu. Trh opět srazily banky, telekomunikace a ČEZ. Vývoj na trhu byl podpořen ztrátami ostatních světových akciových burz. Nejvíce ztrácely akcie Českých radiokomunikací, které se postupně dopracovaly až k propadu o 3,8%. Shodné ztráty ve výši 3,4% postihly akcie Komerční banky a ČEZu. Akcie posledně jmenované společnosti se ve čtvrtek obchodovaly bez práva účasti na valné hromadě a možná i bez práva na výplatu pravděpodobné dividendy, což akcelerovalo jejich propad. Český Telecom pod vahou propadů telekomunikačních titulů ubral 2,1%. Také ostatní tituly ve čtvrtek oslabily, ale jejich pohyby nebyly tak významné. Dnes očekáváme, že ČEZ zůstane pod prodejním tlakem. Telekomunikace by se mohly vzpamatovat.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie se včera pohybovaly smíšeně. Zatímco index Dow Jones ztrácel počtvrté v řadě, tak technologie posilovaly. Index DJIA oslabil o 0,1% a Nasdaq si připsal mírných 0,5%. Akcie AT&T a leteckých společností způsobily ztráty Dow Jones. Zdroje blízké společnosti AT&T oznámily, že společnost připravuje emisi akcií za USD 2mld a také, že společnost zvažuje převzetí bankrotující KPNQwest. Akcie Delta Air Lines a Continental Airlines byly sraženy snížením investičního doporučení. Na druhou stranu, investoři nakupovali technologické tituly, hlavně významná jména jako je Cisco Systems. Dnes bude sledována hlavně série makroekonomických ukazatelů.

       Evropské akcie se včera dostaly na nejnižší hodnotu za posledních sedm měsíců. Index Eurotop300 oslabil o 1,3% a užší index Eurostoxx50 se propadl o 2,1%. Největší ztráty trhu způsobil sektor telekomunikací (-2,9%) a sektor technologií (-3,2%). Technologie srazilo prohlášení francouzského Alcatelu, které oznámil, že cenové podmínky kontraktů na výstavbu mobilních sítí třetí generace jsou přehodnocovány směrem dolů. Tyto zprávy srazily akcie jak Alcatelu tak konkurenčních Ericssonu, Nokia a Philips. Akcie STMicroelectronics propadly, poté co na trhu kolovaly zprávy o prodeji velikého balíku akcií firmy. Dnes se očekává, že technologie a telekomunikace se odrazí ode dna a pomohou i evropským akciovým trhům.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

       Vladislav Raška z ODS byl jmenován předsedou FNM namísto odvolané Zdeňky Němcové. Prezídium FNM uložilo předsednictvu fondu nové ocenění ČEPS, které může údajně trvat několik týdnů. ČEZ doplnil schválení výměn aktiv na program řádné valné hromady. Očekává se, že akcionáři ČEZu celou transakci schválí, zatímco cena bude stanovena později. Úřad na ochranu hospodářské soutěže oznámil, že považuje 50mld za správnou cenu za podíly v distribučních společnostech, zatímco oficiální ocenění dosahuje 32mld. ÚOHS také prohlásil, že pokud budou distribuční společnosti prodány pod tržní cenou, může to být považováno za formu veřejné podpory.

       Česká spořitelna

      
AVS oznámila, že učiní povinnou nabídku odkupu akcií minoritních akcionářů za 372,4 potřé co získala více než 75% hlasovacích práv v ČS. Cena vychází z původních 375 nabízených v minulém odkupu upravených o schválenou čistou dividendu 2,6 za akcii. Česká spořitelna také nabídla odkup vlastních akcií za 365. Tento odkup je nabízen v důsledku schváleného stažení akcií banky z obchodování. Obě nabídky musí ještě schválit Komise pro cenné papíry.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688