Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.07.2015 09:05:48

Světlá budoucnost Řecka? Nic není nemožné, tvrdí tento muž

Je dobojováno. Možná. Nebylo to ani hezké, ani citlivé, ani pod kontrolou. Ale dohoda je na světě a je lepší jakákoli dohoda než žádná. Ze všech stran teď slýcháme, že dohoda bude pro Řeky katastrofou, Dan Davies ze společnosti Frontline Analysts si ale myslí, že až tak špatné to nebude.

Za předpokladu, že dokument, který unikl na veřejnost, je pravý a projde řeckým parlamentem (společně s půjčkami od Německa, Finska a dalších zemí, jimž není nalévání dalších miliard eur do Atén po chuti), je možné, že budeme svědky nezanedbatelného hospodářského oživení a růstu Řecka. Proč?

1. Vládní výdaje budou mít stimulační účinky

Skutečně? Mělo přece jít o omezující úsporná opatření. Je ale potřeba se podívat na čísla, ne na propagandu. Cíl přebytku primárního rozpočtu Řecka na tento rok se pohybuje kolem jednoho procenta HDP. Náklady spojené s dluhem jsou pak 3–4 %, takže výsledkem je asi 2% fiskální deficit. Mnoho vládních dluhopisů je ale v držení samotných Řeků, což znamená, že fiskální opatření jsou stimulační, ne naopak. Všechno se točí kolem primárního salda, což je v mnoha ohledech správně, ale peníze určené na správu dluhu jsou reálné a mohu mít pozitivní efekt při počítání národního důchodu.

V souvislosti s tím stojí za zmínku, že v první polovině letošního roku vláda dosahovala primárních přebytků navzdory klesajícím daňovým příjmům díky tomu, že se snažila dát dohromady dostatek peněz na vyplacení dluhopisových kupónů. Odložila zkrátka všechny ostatní platby, které mohla. Když je nyní zajištěno pořádné financování, mohou být všechny účty splaceny, a výhled na vládní výdaje je tak pozitivní.

2. Bankovní systém není v krizi

Zavření bank, limity na výběr hotovosti a kapitálové kontroly jsou důsledkem vládní krize, která ovlivňuje banky, ne naopak. Solventnost řeckých bank je v pořádku, pokud bereme v úvahu pozice ve vládních dluhopisech a daňové úlevy. Když se "znormalizuje" financování ze strany ECB ve formě ELA a lidé si opět začnou ukládat peníze do bank, není důvod předpokládat, že finanční domy nebudou schopny poskytovat úvěry.

3. Kapitál se pohybuje oběma směry

Mnozí kritici privatizace argumentují tím, že by vláda neměla rozprodávat svůj majetek co nejrychleji, ale měla by vyčkat na nabídku s dobrou cenou. Takový přístup by byl vhodný možná v dokonalém světě, jen těžko ale v současném Řecku. Vláda si při rychlém prodeji ponechá právo zdanit zisky z podnikání a nemovitostí, které se nacházejí v Řecku. Pokud by došlo k prodeji za vysoké ceny, peníze ze zahraničí by se rychle vrátily tam, odkud přišly. Způsob, který si vybrala řecká vláda, je tak pro běžný účet platební bilance výhodnější.

4. Potlačování investiční poptávky

Ti, kdo porovnávají Řecko s USA nebo Spojeným královstvím, vidí velký problém ve ztrátě důvěry. Řecko je ale posledních šest měsíců v měnové krizi, což samozřejmě ovlivňuje investice, výběr daní nebo platební kulturu v případě bankovních úvěrů. Pokud se ale Řecku podaří dostat z propasti, v níž je, může to mít pozitivní vliv na investiční výdaje.

Stále je potřeba počítat s určitými hrozbami. Krátkodobé cíle se možná zemi nepodaří splnit ani ve střednědobém horizontu. Primární přebytky by měly růst, ale nová dohoda v sobě obsahuje jakousi brzdu, podle níž dojde ke snížení výdajů, pokud se nepodaří naplňovat cíle spojené s přebytky.

Za předpokladu, že tříletá dohoda bude fungovat, by se další krize dříve objevit neměla. Pokud ale dojde k rozporům ve vládě – a může je způsobit samotná dohoda s EU -, žádná ze zmíněných výhod se nemusí projevit. Ale s přispěním dobré vůle a zdravého rozumu mohou věci vypadat mnohem lépe, než vypadaly před týdnem. Vyhlídky pro Řecko podle Dana Daviese nejsou až tak špatné.

VŠE O ŘECKU NA INVESTIČNÍM WEBU ZDE


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688