Investice  |  13.02.2002 09:56:58

Varování před možným útokem na Spojené státy podlomilo sílu trhu

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Středa 13. února 2002

Spojené státy



Varování před možným útokem na Spojené státy podlomilo sílu trhu, výhled firmy Nortel Networks oslabil telekomunikační tituly.

Spojené státy

Akciové indexy zahájily úterní obchodování poklesem. Negativním katalyzátorem se stalo varování FBI před dalším možným útokem na Spojené státy a rezignace finančního ředitele firmy Nortel Networks, jenž pravděpodobně zneužil interní informace při obchodech s akciemi. Z hlediska přílivu nových makroekonomických dat, čtvrtletních výsledků firem a komentářů analytiků, však šlo o relativně klidný den na burze.

Negativní signál trhu, zejména titulům telekomunikačního odvětví, vyslal kanadský výrobce telekomunikačního vybavení Nortel Networks /NT/ i v podobě varování před slabými investičními výdaji telekomunikačních společností v krátkém období, jak vyplývá z vývoje zakázek firmy za poslední měsíc. Nortel Networks se tak přiřadil k těm dodavatelům telekomunikačních technologií, kteří připravují investory na možné zklamání v očekávaných výsledcích za běžné 1Q02. Tržby by v uvedeném období měly dle vedení Nortelu mezičtvrtletně poklesnout o 10 % z 3,46 mld. USD ve 4Q01, přičemž jde o potvrzení výhledu ze 17. ledna. Analytici dle First Call jsou mírně pesimističtější a tržby očekávají na úrovni 3,09 mld. USD. Postupný růst tržeb by však měl dle vedení Nortelu následovat od druhého čtvrtletí, ve 4Q02 je pak očekáván návrat do ziskovosti. Trh nicméně zůstává skeptický nebo spíše opatrný ohledně vývoje jak tržeb samotného Nortelu, tak celého odvětví. Investiční společnost UBS Warburg například predikuje až 26% pokles kapitálových výdajů amerických telekomunikačních společností v letošním roce (původně odhadovala pokles o 20 %) s tím, že další redukce investic může v důsledku konsolidace v odvětví ještě proběhnout. Akcie oborových firem jako Cisco Systems, Lucent Technologies, Juniper Networks či JDS Uniphase v poklesu následovaly akcie Nortelu, jenž uzavíraly o 6,14 % níže na 6,42 USD.

Po skončení obchodování oznamoval výsledky největší dodavatel polovodičového výrobního zařízení Applied Materials /AMAT/. Tržby v účetně prvním čtvrtletí končícím k lednu meziročně poklesly o 58 % na trhem očekávaných 1,0 mld. USD (- 21 % mezičtvrtletně), čistý zisk bez zahrnutí některých nákladů 2 centy na akcii tržní odhady o 2 centy překonal. Tržby v běžném čtvrtletí budou dle očekávání vedení firmy stagnovat nebo mírně růst spolu s 10-15% růstem nových zakázek. Růst objednávek firma přitom zaznamenala již v uplynulém 1Q poprvé po třech čtvrtletích. Krátkodobá nejistota na trhu podle managementu však trvá, s růstem poptávky po výrobním zařízení v druhé polovině roku nicméně stále počítá, jak naznačuje směr vývoje tržeb polovodičových firem, růst jejich výrobní aktivity i cen některých druhů čipů. Polovodičový sektor se vzpamatovává z 32% poklesu v roce 2001 a ačkoliv data vývoje prodejů naznačují postupné oživení v poptávce během roku letošního, v řadě případů existuje převis výrobních kapacit nad potencionální poptávkou. Výsledkem toho i značných kapitálových výdajů výrobců čipů v uplynulých letech je redukce rozpočtů na nové výrobní vybavení, jenž management Applied Materials odhaduje na 25 % v letošním roce. Akcie Applied Materials, které uzavíraly se ztrátou 2,12 % na 44,71 USD, v after-bell obchodech zpevnily na 45,15 USD.

Ve 14,30 hod. budou oznámeny maloobchodní prodeje za leden. Trh v průměru očekává po 0,1% poklesu maloobchodních tržeb v prosinci 0,3% pokles za leden, vyjma prodejů aut růst o 0,4 % (v prosinci - 0,1 %). Čtvrtletní výsledky po skončení obchodování oznamuje Hewlett-Packard.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Patrik Műller

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688