BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  26.11.2013 16:53:44

Ceny nemovitostí v USA pokračují v růstu, v Las Vegas poskočily o 29 %

US trhy dnes mohou reagovat na sadu makrodat z realitního sektoru. Dle indexu cen domů v září došlo k meziměsíčnímu růstu o +0,3 %. Trh očekával nárůst vyšší, resp. +0,4 %. Údaje o cenách z 20 největších měst USA naopak očekávání překonaly.  

Dle S&P/Case-Shiller indexu totiž ceny po sezónním očištění meziměsíčně vzrostly o +1,03 % (očekávání +0,90 %). Sledovanější meziroční údaj ukázal na výrazný růst o +13,29 % (očekávání +13 %). Oproti růstu v srpnu (o +12,8 %) tak tempo nijak nepolevilo, ba naopak.  Ceny nemovitostí v hlavních metropolích jsou tak již nejvýše od července 2008.

Vývoj cen nemovitostí v US metropolích od počátku roku 2000 naleznete na http://www.bhs.cz/zpravodajstvi/ceny_nemovitosti_v_usa_pokracuji_v_rustu__v_las_vegas_poskocily_o_29__

Největší meziroční růst cen nemovitostí zaznamenává Las Vegas (+29,12 %), následuje San Francisco (+25,68 %) a Los Angeles (+21,76 %). Na opačném konci, resp. umírněný růst předvedly ceny především v New Yorku (+4,29 %) či v Clevelendu (+5,03 %).

Zveřejněn byl i údaj o vývoji cen nemovitostí ve všech městech v USA ve 3Q. Ty zaznamenaly nejvyšší meziroční růst od roku 2006, když přidaly +11,18 %. Jsou tak nejvýše dokonce od června 2008. 

Optimismus v sektoru potvrdily dnes i údaje o počtu vydaných stavebních povolení v říjnu. Ty meziměsíčně vzrostly o +6,2 % na anualizovaných 1,034 milionu. Takové množství stavebních povolení naposledy Spojené státy zaznamenaly také právě v červnu 2008.

Dnešní makrodata ze sektoru jsou vlastně v rozporu se včerejším údajem o rozjednaných prodejích domů. Tento segment naopak předvedl v říjnu meziměsíční pokles -0,6 % (meziročně -2,2 %) na anualizovaných 5,12 milionů domů a tedy na nejnižší úroveň v posledních 4 měsících. Naznačuje však vlastně nižší nabídku nemovitostí na trhu, což vede naopak v aktivitě v nové výstavbě.

Výše zmiňovaná statistika cen domů nezohledňuje možný vliv říjnového „zavření“ státních úřadů, které celkově ovlivňovalo dění v US ekonomice.

Před nadcházející vánoční nákupní sezónou je však poměrně negativním překvapením také dnes následně zveřejněný index spotřebitelské důvěry. Ta v listopadu nečekaně klesla na 70,4 bodů. Jedná se o vůbec nejnižší úroveň od dubna. Čekal se naopak růst na 72,6 bodů, když již pro trh „špatné“ údaje za září byly revidovány výše (ze 71,2 b. na 72,4 b.).

Jak známo domácí spotřebaUSA ovlivňuje zhruba ze 2/3 tamní HDP. Jedná se tedy o poměrně důležitý údaj, který naznačuje možnou větší umírněnost Američanů při letošním nakupování.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688