BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  08.10.2012 16:55:02

Lyžovačka zdarma? „Benefitové“ akcie Tatry Mountins Resorts vstupují na BCPP

Již dubnová valná hromada slovenské společnosti Tatry mountain resorts, a.s. (dále jen TMR) rozhodla o záměru duální kotace akcií společnosti na burze v Praze a ve Varšavě (dosud se obchodují jen v Bratislavě). Burzovní výbor BCPP pak v úvodu tohoto měsíce rozhodl o přijetí titulu k obchodování na hlavním trhu. Od pondělí 22.10. by se tak mělo s titulem fyzicky v Praze začít obchodovat. Pokud dojde ke schválení žádosti i ve Varšavě, na tomto trhu by se titul měl objevit zřejmě již 15.10., tedy o týden dříve.

Obchodování na jiných trzích většinou společnosti realizují kvůli svému zviditelnění. V případě TMR se dá vyloženě jistě hovořit i o podnikatelském záměru. Společnost totiž naprosto nezvykle svým akcionářům nabízí nejen např. „zákonné dividendy“, ale mohou využívat i jiné benefity. Již v okamžiku rozjetí prodeje akcií TMR na Slovenskuroce 2010 založila firma k přilákání investorů totiž tzv. Akcionářský klub. V rámci něho mohou akcionáři v závislosti na počtu vlastněných akcií získat různé benefity na využívání aktiv společnosti.  

Pro vybraná zimní střediska či i pro aquapark Tatralandia, který je poslední akvizicí TMR, tak mohou akcionáři získat několik volných vstupů, sezónní lístek či se stát členem VIP klubu. Pro získání alespoň nejmenšího benefitu je nutné vlastnit 25 akcií. Při současném kurzu necelých 44 EUR, tj. investici cca 27 500 . V případě nejvyššího benefitu pak již 750 akcií tj. v přepočtu cca 825 tis. .

Duální listing má tak evidentně minimálně 2 roviny. Získání nových akcionářů a vlastně zároveň i nových klientů do svých resortů, kteří tak následně mohou příp. utratit v zařízeních firmy další prostředky.

Zájemci o získání benefitu pro nadcházející sezónu by si však s nákupem akcií museli značně pospíšit. Rozhodné datum pro příp. získání je totiž každoročně 31.10. Případné „obchodování“ s benefity je zakázané.

Přehled benefitů pro vybraná střediska firmy ve Vysokých a Nízkých Tatrách:

Počet akcií

Benefit

25

6 vstupů

40

12 vstupů

80

25 vstupů

130

sezónní lístek

250

2 x sezónní lístek

500

VIP KLUB (2 x sezónní lístek + výhody klubu)

750

GOLD VIP KLUB (2 x sezónní lístek + výhody GOLD klubu)

K hospodaření TMR možno uvést, že za fiskální první tři kvartály roku (do 31.7.) firma letos vykázala zisk 7,1 mil. EUR oproti více jak 8 mil. EUR ve srovnatelném loňském období. Zisk EBITDA nicméně vzrostl ze 7,8 mil. EUR na 10,3 mil. EUR. Příjmy pak z 28,7 mil. EUR na 32,6 mil. EUR.  

Dividendová politika je dle záměru firmy nejméně do roku 2014 nastavena na výplatu minimálně 70 % zisku. Letos došlo k vyplacení dividendy ve výši 0,96 EUR/akcii, tj. dividendový výnos dosahuje cca 2,2 %. Objem emise je přes 6,7 mil. akcií.

Můžeme jen spekulovat jak likvidní „nový“ cenný papír na BCPP bude. Zázraky však opět rozhodně čekat asi nelze. Počet obchodů v Bratislavě lze poslední dobou denně obvykle spočítat na prstech jedné ruky. V absolutních číslech se objemy pohybují v desítkách tisíc eur. O nějaké volatilitě na titulu příliš hovořit rovněž nelze. Dosavadní historický vývoj indikuje jakoby konzervativní investici. Po vstupu na trh v roce 2010 se cena ustálila u hranice 40 EUR a následně postupně rostla, maximálně letos před dividendou nevýrazně nad 44 EUR.  

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688