TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.03.2012 08:01:02

Nečas: Bém musí odejít z ODS

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér a předseda ODS Petr Nečas požaduje okamžité ukončení členství Pavla Béma v ODS a měl by podle jeho slov také složit poslanecký mandát. Pokud exprimátor a poslanec neodejde ze strany sám, bude Nečas podporovat všechny kroky pražského regionu, které jeho členství v ODS ukončí.

"Za minimalistický požadavek považuji okamžité pozastavení členství Pavla Béma v ODS. Pokud tak neučiní v nejbližší době, budu podporovat takové kroky pražského regionu, které povedou k ukončení jeho členství v ODS. Na jeho místě bych rezignoval i na poslanecký mandát," prohlásil Nečas.

Předseda vlády považuje aféru s odposlechy telefonických rozhovorů mezi Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem za vážnou a musí se podle jeho slov rychle řešit, rozhodně nelze obsah zveřejněných nahrávek přehlížet.

"Vždy jsem podporoval kroky primátora Bohuslava Svobody směřující k větší transparentnosti rozhodování na pražském magistrátu. Proto budu i nadále podporovat veškeré kroky pražského vedení ODS v tomto směru, aby si opět získalo důvěru veřejnosti," uvedl premiér.

Nečas tvrdí, že situace na pražském magistrátu se změnila. "Pavel Bém už tři roky není místopředsedou ODS, téměř dva roky není předsedou pražského regionu ODS, rok a půl není pražským primátorem. Pan Ďurica už odešel ze své funkce po nástupu současného primátora a pan Janoušek už nemá v Praze, ani na celostátní úrovni žádný vliv," uzavřel.

S kauzou odposlechů mezi Janouškem a Bémem, které měla k dispozici bezpečnostní agentura ABL, přišel deník Mladá fronta Dnes. Nahrávky pocházející z prvních sedmi měsíců roku 2007 podle MfD zachytily Janouškovy rozhovory nejen s Bémem, ale také s tehdejším klíčovým úředníkem pražského magistrátu Peterem Ďuricou, který šéfoval odboru obchodních aktivit. "A jsou důkazem nadstandardních vztahů lobbisty Janouška s vedením magistrátu a ODS," uvedl deník.

Jak dále MfD poukázala, odposlechy zřejmě pocházejí z Bezpečnostní informační služby (BIS), která se měla na Janouška a další kontroverzní "šedé existence" v roce 2007 zaměřit. K získání soudního povolení podle MfD použila tajná služba argument, že vliv lobbistů je tak velký, že jde o "dysfunkci státní správy", kdy klientelismus a korupce začínají ohrožovat parlamentní demokracii a stávají se i rizikem pro ekonomické zájmy státu.

Mluvčí BIS Jan Šubert odmítl, že by nahrávky z tajné služby unikly do podnikatelského prostředí. K samotnému obsahu se odmítl vyjádřit.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688