TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.03.2012 14:35:05

Správní rada VZP neschválila program jednání, Šnajdra v pondělí neodvolala

PRAHA (MEDIAFAX) - O odvolání šéfa správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Marka Šnajdra (ODS) se v pondělí nerozhodne. V úvodu jednání totiž neprošel návrh programu, který počítal se zařazením bodů s návrhy na odvolání, potvrdil Mediafaxu jeden ze členů správní rady.

"Body na odvolání neprošly, na pořad jednání byl zařazen pouze bod podání informací o výběrových řízeních," potvrdil Mediafaxu jeden ze členů správní rady.

"Bylo navrženo několik bodů, jeden navrhoval odvolání pana ředitele Horáka, další předsedu správní rady Šnajdra. Ani jeden z těchto bodů ale nezískal potřebnou podporu, a ani na ně proto nepřišla řeč," řekla Mediafaxu poslankyně KSČM a členka správní rady Soňa Marková. Podle ní se ukázalo, že změna ve správní radě pojišťovny je možná pouze v případě, že se na ní dohodne vládní koalice. V opačném případě není možné získat dostatečný počet hlasů.

Pro odvolání šéfa správní rady Marka Šnajdra (ODS) i ředitele VZP Pavla Horáka volali někteří politici kvůli zveřejněným odposlechům rozhovorů mezi exprimátorem Pavlem Bémem (ODS) a vlivným lobbistou Romanem Janouškem.

Z jejich telefonátů, jejichž přepis v minulém týdnu zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD), totiž plyne, že dění v instituci mohli přes Šnajdra ovlivňovat politici i lobbisté zvenčí.

Sociální demokraté proto žádali odvolání Šnajdra, vládní Věci veřejné naopak volaly po odchodu ředitele Horáka. Při hlasování o zařazení bodu, kde se mělo hlasovat o odvolání Horáka, ale podle Markové nezvedli ruku ani všichni zástupci VV.

"Myslím, že dnešní jednání bylo jen kouřovou clonou pro všechny, kteří dali najevo, že se jim dění ve VZP nelíbí. Dokud se na změně nedohodnou koaliční strany, nic se dít nebude," zopakovala Marková.

Deset členů správní rady jmenuje vláda, o dalších dvaceti jménech rozhoduje Poslanecká sněmovna. Proti zařazení bodů s návrhy na odvolání byli podle informací Mediafaxu všichni přítomní členové "vládních" členů správní rady, mezi zbylými členy se potom nepodařilo najít dostatečný počet hlasů.

Poslanec a člen správní rady za ČSSD Jaroslav Krákora uvedl v České televizi, že on sám byl pouze pro odvolání předsedy správní rady Šnajdra. "Ředitel pojišťovny Pavel Horák je až druhou figurou, tím nejdůležitějším mužem je Marek Šnajdr. Odvoláním ředitele by se navíc mohla pojišťovna destabilizovat. To jsme ale nechtěli," podotkl Krákora.

Věci veřejné ústy jednoho ze svých zástupců Michala Babáka ovšem trvají na tom, že odejít by měl zejména ředitel Horák. "Jsme přesvědčeni, že pro chod VZP a především pro kvalitu práv klientů je zásadnější odvolat ředitele Horáka, který přímo ovlivňuje chod pojišťovny. Otázku správní rady je třeba řešit až následně po stabilizaci každodenního chodu VZP," uvedl Babák

Doplnil, že správní rada uložila Horákovi, aby nejpozději do týdne předložil správní radě písemnou informaci o výběrovém řízení na pozici ředitele krajské pobočky VZP v Praze a ve středních Čechách.

Naopak "vládní" člen správní rady Petr Nosek tvrdí, že pro jakékoliv kroky v kauze je nutné nejprve vše pořádně prostudovat. "Chápu, že někteří lidé se potřebují a chtějí návrhy na odvolání rychle zviditelnit, ministerstvo zdravotnictví ovšem má odpovědnost i za pacienty a nemůže nechat VZP unáhleně destabilizovat," napsal Nosek.

Neznamená to ovšem podle něj, že by otázka případné změny ve vedení VZP nebyla otevřená.

Martina Týblová, Zuzana Fojčíková, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688