Akcie v ČR  |  28.10.2001 21:09:49

22.10. - 26.10. 2001

  V pondělí pokračoval vzestupný trend z předchozích dní a měřeno indexem PX-D si česká burza připsala 0,7% kladného zhodnocení. Je stále patrnější rychlý růst některých akcií obchodovaných v systému SPAD v posledních týdnech a neochota dále nakupovat při stávajících cenách. Na druhou stranu se nálada nadále nesla v pozitivním duchu, takže namísto větší realizace zisků obchodníci vyčkávali a docházelo spíše k menším výběrům krátkodobých zisků. Nejcitelněji se tato ochota prodávat projevovala u akcií společnosti ČEZ, jež nakonec stagnovaly, stejně jako Komerční banka. Zato 4,5 % růst přenesl České Radiokomunikace přes hranici 300 až na cenu 310,- . O poznání méně se již dařilo Českému Telecomu, který pouze lehce zpevnil. Nejhůře dopadl Unipetrol, jehož nekonsolidované výsledky za 3. čtvrtletí hlavních dceřinných společností nikterak nepotěšily - na vině byl především propad hrubé marže.

  V úterý byl pokles uskutečněných obchodů ještě razantnější. PX-D sice zavíral s 0,5% ziskem, leč tituly si držely nevýrazný směr bez nějakých větších překvapení. Český Telecom opět narazil na tuhý odpor u hranice 270 , kolem níž se přešlapovalo jako kolem horké kaše, ale její prolomení se jevilo velice pravděpodobné v horizontu několika málo dní při stávajícím trendu. Pro ČEZ byla hranice stanovena na 72 , která však už může odolávat podstatně déle.

  Počáteční nadějný růst v USA brzy obrátily informace o dvou dalších úmrtích na antrax. Dařilo se především společnosti JDS Uniphase a AOL, Cisco uzavíralo se ztrátou. Trhy v USA končily do 0,5% pod svou otevírací hodnotou.

  Především silný růst frankfurtského XETRA DAXX pomohl k tomu, aby ve středu PX-D uzavíral na 939,7 bodech (+1,3%). Největší zásluhu si připsal Unipetrol a zprávy o pokračující privatizaci, kde mezi konečnými zájemci o koupi chybí ruské koncerny. Český Telecom zdárně zdolal 270korunovou psychologickou hranici (273,40 ) a Radiokomunikace 320 za akcii (321,50 ). Posílení zbylých SPADových titulů bylo do 1%.

  Negativní výhledy společností Eastman Kodak a DuPont do budoucna byly příčinou, že index DJIA zůstal prakticky nezměněn, zatímco technologiemi tažený NASDAQ přidal slušivých 1,6%. Navíc není stávající situace Kodaku nikterak růžová, a tak hodnota jeho akcií zavítala na úroveň svého letošního minima. Na trh také "prosákla" zajímava zpráva o možném dalším snižování úrokových sazeb dne 6.11. ze strany FEDu. Úspěšnou seanci zaznamenaly Cisco Systems a Nokia, naopak snížené odhady příjmu ze strany Amazonu připravily tento internetový obchod naráz o 1/5 jeho hodnoty.

  Toužebně všemi očekávané snižení sazeb ECB se ve čtvrtek nekonalo, což znamenalo prudký obrat od silného růstu směrem do červených čísel - nejhůře si vedli v Německu. Pouze díky dalšímu posílení Unipetrolu o plná +4% na 51,60 uzavíral index PX-D (i PX-50) ještě stále v plusových hodnotách. Nejcitelněji se pochopitelně zklamání projevilo u Telecomu, který uzavřel opět těsně pod 270 . Přitom se v průběhu dne Telecom ocitl i nad 280 (Radiokomunikace pak nad 335 ) a Komerční banka po dlouhé době prolomila magickou 1000korunovou hranici. Nakonec se museli spokojit s cenou 324 , resp. 977 .

  Začátek obchodování v USA byl dle očekávání značně negativní a hned ze startu došlo k propadu. Ani horší makroekonomické údaje však nedokázaly tuto situaci dlouho udržet, ochota investorů nakupovat je znatelná a stávající nízké ceny tomu jen napomáhají. NASDAQ si připsal více jak 2,5%, DJIA pak 1,2%. Výrazný růst zaznamenal Dell, JDS Uniphase a po dlouhé době i J.P. Morgan. Straně poražených vévodil softwarový Oracle.

  Pátek samozřejmě nemohl zůstat v Evropě bez odezvy - dařilo se hlavně technologickým titulům. Po oznámení tržeb mobilního operátora Orange ve 3Q, které vzrostly meziročně o úctyhodných 24,5%, již nic nebránilo doslova raketovému růstu Českého Telecomu. Dobré zprávy a pozitivní nálada jej katapultovaly nad 290 . Při růstu o ne často vídaných 7,7% uzavřel těsně pod 291 a dopomohl tak indexu PX-D k více jak 3% posílení. Výrazněji rostl jěště Unipetrol (+2,1%) a ČEZ (+1,6), přičemž v případě druhého je stále znatelná přítomnost velkých prodejních objednávek, které brání dalšími posilování. Jediným oslabujícím ze SPADových titulů byl za stávající situace pochopitelně defenzivní P. Morris (-0,3%).

  Trochu očekávaně přošel NASDAQ mírnou korekcí, naopak DJIA posílil o bezmála 0,9% tažen zejména lepším, než se čekalo, ohlášením o spotřebitelské důvěře za říjen. Velice špatné hospodářské výsledky a další prohloubení ztráty společnosti JDS Uniphase investoři potrestali 10% korekcí kurzu. Navíc je vzhledem ke stavu firmy dosti možné, že budou následovat i další.

  Postřehy: Vcelku silnější (a hlavně vzácnější) pozvolnou korekcí kurzu prochází telekomunikační gigant AT&T. Naopak se nadále dařilo následujícím společnostem: Cisco Systems, Nokia, Veritas Software, Lifeminders, Mcafee (+130% za posledních 5 týdnů!), Minnesota Mng & Mfg. Uplynulý týden pak obzvláště přál Silicon Graphics (+80%). V současnosti prochází krizí Eastman Kodak a Johnson & Johnson (jak se alespoň jeví) dosáhl svého maxima a není zde dalšího prostoru k růstu.

Nastávající týden je plný významných makroekonomických ukazatelů (nezaměstnanost, HDP, ...), které budou mít silnou odezvu nejen v USA, ale pochopitelně i v Evropě (a tedy i v ČR). Pokud se neobjeví neočekávaně špatná zpráva, mají tituly potenciál k dalšímu posílení.

Uvítám jakékoli připomínky a komentáře na patrik_h@seznam.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

22.10.2003Akciový výhled 22.10. (22.10.2003) Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
10.10.2003USA 10.10.- výsledky zveřejňují: (10.10.2003) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.10.2002USA 22.10.- výsledky zveřejňují: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.10.2002Akciový výhled 22.10.- v zahraničí zataženo, u nás ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688