Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  15.07.1999 16:54:00

Komise očekává řadu povinných otevření fondů - TZ Komise pro CP


Komise pro cenné papíry

Odbor vnějších vztahů

tel 2109 6260

fax 2421 2879

TISKOVÁ ZPRÁVA

Komise očekává řadu povinných otevření fondů

Komise pro cenné papíry monitoruje naplnění podmínek pro povinné otevření investičních a uzavřených podílových fondů. U těch fondů, kde představenstvo nepodniká potřebné kroky k přeměně či likvidaci fondu, zahájí Komise řízení ve věci povinného otevření z vlastního podnětu. K dnešnímu dni vede Komise tři taková řízení a postupně zahajuje i další.

Podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech může investiční společnost rozhodnout o přeměně uzavřeného podílového fondu na otevřený podílový fond. Vedle dobrovolné přeměny uzavřeného podílového fondu upravuje zákon i přeměnu povinnou. Přeměna musí být provedena u těch investičních a uzavřených podílových fondů, které splní zákonné kritérium o výši průměrného diskontu, jenž je v současné době 30 %. Fond se rovněž musí otevřít, pokud se s jeho podílovými listy, případně akciemi, neobchoduje na veřejném trhu více jak 20 pracovních dnů. Od 9. 6. 1999, kdy se kritérium diskontu snížilo na 30 %, překročilo tuto hranici 19 investičních fondů, z čehož pouze 2 požádaly o otevření, 7 je v likvidaci a u 2 byla žádost o jmenování likvidátora podána. Zákonnou podmínku splnily také 2 uzavřené podílové fondy, žádost o otevření Komise obdržela od jednoho z nich.

Pokud představenstvo investičního fondu, o jehož otevření musí rozhodnout valná hromada, či investiční společnosti obhospodařující uzavřený podílový fond nepředloží Komisi v zákonné lhůtě žádost o přeměnu fondu, projekt přeměny a statut otevíraného fondu nebo nerozhodne o likvidaci fondu, zahájí Komise správní řízení z vlastního podnětu. Účastníkovi tohoto řízení Komise uloží povinnost předložit projekt přeměny a pokud opatření nepovede k nápravě, přistoupí k zavedení nucené správy. O přeměně fondu pak rozhodne v působnosti valné hromady nucený správce. Pokud Komise usoudí, že přeměna fondu je neúčelná, může přistoupit k odnětí povolení fondu s jeho následnou likvidací.

I při povinném otevírání fondů obsahuje právní stanovisko Komise požadavky na strukturu a likviditu majetku fondu. V souvislosti s požadavkem na míru likvidity majetku před transformací na otevřený podílový fond Komise zaznamenala veřejná prohlášení (často samotných správců fondů), že zlikvidnění majetku v krátkém časovém horizontu znevýhodňuje akcionáře a podílníky transformovaných fondů, neboť nemůže být realizováno s požadovaným ziskem. Pokud je však vnitřní hodnota a atraktivita cenných papírů v majetku fondů skutečně taková, jak ji prezentují jejich správci, jistě se při veřejné nabídce najde investor, který bude ochoten za uvedenou hodnotu cenné papíry nakoupit. V majetku fondů jsou však často nelikvidní cenné papíry, které by nebylo možné převést do likvidní podoby i bez ohledu na časový horizont požadovaný Komisí. Obhospodařovatelé fondů pak využívají proces otevření k ospravedlnění nevýhodných investic realizovaných v minulosti. Typickým příkladem takto nelikvidních investic jsou účasti v tzv. lesních společnostech, jejichž akcie nakoupila řada fondů. U fondů s portfoliem tvořeným takovými cennými papíry lze očekávat pokles hodnoty vlastního jmění, způsobený rozdílem v ocenění těchto investic a cenou dosaženou při jejich prodeji.

K dnešnímu dni došlo k otevření 32 uzavřených podílových a jednoho investičního fondu. Dále Komise registruje žádosti o otevření u osmi investičních a pěti uzavřených podílových fondů. Z vlastního podnětu vede Komise navíc tři správní řízení ve věci povinného otevření investičních fondů, přičemž další budou postupně zahajována. Po desítkách dobrovolných otevření fondů lze proto očekávat další řadu povinných.

 

V Praze dne 15. července 1999

 

Šárka Samková

tisková tajemnice

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688