Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  19.09.2001 00:31:20

Akcie na Wall Street se přiblížily k tříletému minimu

Akciové trhy na Wall Street se ani v úterý nedokázaly vymanit z prodejního tlaku a to i přesto, že se po větší část dne oba hlavní indexy pohybovaly v kladném teritoriu. Výraznější ztráty v úterý utrpěly technologické tituly. Propad však již zdaleka nebyl tak dramatický jako v pondělí. K negativní náladě na trhu přispěla zejména další varování, se kterými přišly některé společnosti. Index Dow Jones i jeho protějšek Nasdaq Composite se dnes ocitly v blízkosti svých tříletých minim.
S varováním v úterý přišly například společnosti American Express (AXP) a Honeywell (HON), které tak následovaly včerejšího příkladu finančního domu Citigroup (C). Banka v případě svého pojišťovacího ramene očekává ve spojitosti s teroristickými útoky z minulého týdne ztráty, které by se ve třetím čtvrtletí měly projevit poklesem zisku o $500 mil., což představuje přibližně 10 centů na akcii. Další finanční společnost American Express dnes uvedla, že teroristické útoky na Světové obchodí centrum vyřadily nejméně na několik měsíců z činnosti její hlavní ústředí. Firma následně očekává pokles v oblasti cestovního ruchu a platebních a finančních služeb, což bude mít blíže nespecifikované negativní dopady na její hospodaření. S varováním se přidal i další komponent indexu Dow Jones Honeywell (HON), jenž uvedl, že nesplní předchozí odhady zisku pro třetí čtvrtletí a celý rok a propustí více zaměstnanců, než bylo původně plánováno. V technologickém sektoru se nedařilo zejména polovodičovým titulům, jejichž index SOX přišel o 6,3 %. Zájem investorů se naopak soustředil na telekomunikační sektor. Menší část svých výrazných pondělních ztrát umazaly též letecké společnosti.
Během úterka byla zveřejněna čísla o vývoji inflace. Ta za srpen měřeno Indexem spotřebitelských cen (CPI) vzrostla o 0,1 %. Jádrová inflace očištěná od volatilních cen energií a potravin se zvýšila o 0,2 %. V obou případech se přitom očekával nárůst o 0,2 %. Na srpnovém zvýšení cenové hladiny se podílely především vyšší náklady na zdravotnickou péči. Na druhé straně však došlo k poklesu cen energií o 1,9 %, zatímco ceny pohonných hmot se snížily o 2,4 %. Ochlazující se ekonomika a velká konkurence nutí společnosti jako Handspring (HAND), který je výrobcem kapesních počítačů, snižovat ceny. Další společnosti snížily své ceny proto, aby si udržely nebo zvýšily svůj podíl na trhu. Jakékoli zvyšování cen energií pak může mít nepříznivé dopady na jejich již tak nízké zisky. Nízká úroveň inflace nebrání na druhou stranu Fedu v dalším snižování úrokových sazeb. Ty se po pondělním půlprocentním snížení dostaly na nejnižší úroveň za posledních devět let. Další zmírnění měnové politiky je očekáváno již 2. října na pravidelném zasedání Fedu. Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 16:46  Prestižní DJIA poprvé v historii překonal hranici 40 000 bodů Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 13:50  Walmartu se v 1Q dařilo nad odhady trhu, akcie rostou o 5% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 11:03  Americké trhy potěšila nižší inflace, růst Cisco a Dellu Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688