Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  27.03.2020 13:13:23, aktualizováno 13:45:43

Sázky na pokles na Wall Street raketově vzrostly, u akcií CETV naopak na novém minimu

Americké burzy tento týden zveřejnily pravidelné půlměsíční statistiky týkající se tzv. short pozic. Aktuální údaje tak ukázaly, že k propadu na Wall Street přispělo v první polovině března také od investorů značné navýšení sázek na pokles.

Na burze Nasdaq se k polovině března oproti stavu z konce února zvýšil celkový objem short pozic o více než 300 mil. akcií, resp. o 3,3 %. To je nejstrmější půlměsíční nárůst od ledna 2016. Prodáno na krátko tak v souhrnu na Nasdaq bylo 9,356 mld. akcií, což je nejvíce od října 2015.

Na NYSE objem short pozic poskočil dokonce o více než 8 %, což ve statistikách za poslední dekádu těžko najít. Investoři přidali dalších více než 1,33 mld. akcií, resp. celkem bylo k polovině března short 17,885 mld. akcií. Více otevřených sázek na pokles bylo na NYSE naposledy v březnu 2016.

 

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV na nových minimech

Akcie mediální Central European Media Enterprises (CETV) procházejí od říjnového oznámení převzetí ze strany skupiny PPF z hlediska short pozic zajímavým vývojem. Po poměrně logickém strmém uzavírání na podzim, přinesl letošek kupodivu naopak nárůst sázek na pokles. Především pak v průběhu února, kdy se objem short pozic zvýšil o 211 tisíc akcií CETV. Dle posledních dat obrat nastal v březnu, resp. v první polovině se naopak značně snížil o více než 251 tisíc akcií CETV. Short tak celkově zůstávalo „jen“ 847 tis. akcií CETV, což je nové minimum, resp. ve statistikách za posledních 10 let byla čísla podstatně vyšší. Ve vztahu k free floatu nicméně současný údaj stále představuje téměř procento akcií.

 

Hlavní kurzový propad titulu nastal nicméně vlastně až v polovině měsíce, tzn. zajímavá budou především následující zveřejňovaná data. Zda investoři i více než 50 % kurzový pokles titulu využili k ještě výraznějšímu zavření short pozic.

Poslední tržní vývoj naznačuje o něco větší víru investorů v uskutečnění transakce převzetí, nicméně vůči dohodnuté ceně (4,58 USD) se titul stále obchoduje vlastně s výrazným diskontem.

 Shorty na akciích Tesla také proti trhu

Za zmínku jistě stojí i hojně sledované akcie Tesla (TSLA). Titul si letos prošel snad nejdivočejším vývojem ve své historii. Po vystřelení na historická maxima až k hranici jednoho tisíce dolarů, v minulém týdnu se ocitl naopak až u 350 dolarů. Ve čtvrtek pak již uzavřel u 528 dolarů. I přes zmiňovaný výrazný vývoj, vlastně již mnoha posledních měsíců, se trend zavírání short pozic vůbec nezměnil. Také v první polovině března došlo k jejich poklesu, tentokrát o 522 tisíc akcií Tesla. Short tak dle posledních údajů zůstávalo celkem 16,158 mil. akcií Tesla, což je nové dlouhodobé minimum. Ještě loni na jaře bylo short i přes 43 mil. akcií Tesla...

 

I tak lze titul na Wall Street stále považovat dlouhodobě za jeden z nejzashortovanějších. Celá emise nyní čítá zhruba 184 mil. akcií, short tedy zůstává téměř 9 %. Pokud navíc vezmeme vlastnictví zhruba 19 % akcií ze strany Elona Muska, vychází podíl shortů ve vztahu k tzv. free floatu ještě výrazněji.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688