Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Útok na USA  |  12.09.2001 11:12:36

Úvahy a komentáře přímo z New Yorku II.

Průběžne z New Yorku

Pokousim se opakovane napsat, ale diky vypadkum elektriny, telefonu a taky fronte na pristup k inetu se mi to moc nedari .. snad tentokrat. Snazim se psat rychley aby mohli i jini. Skutecne musim rici, ze jako i v minulosti se americane ukazali, kdyz nic jineho, tak jako relativne dobri organizatori. Rikam relativne, protoze neco takoveho se da dosti spatne organizovat a podle meho nazoru je to zde zvladano za danych moznosti velmi dobre - mam na mysli stav "po".

Co se tyka stavu "pred", tak muj osobni nazor je, ze "jim" "to" "trosku" prerostlo pres hlavu. Posloucham televizi - par kanalu funguje, na rozdil napriklad od letectvi, kde lita jenom to "co ma povoleni" proste valecny stav. Ano, valecny stav - tohle jsou slova predstavitelu US vlady. Zbytek podle vyjadreni bylo (a bude) prinuceno vratit se na zem. V jakem stavu uz neni komentovano (puvodni, ted dementovane zpravy vyly, ze letadla byly sestreleny). Nefunguji letiste, metro, vlaky ... . Zacina se politikarit - kazdy se citi nejak se vyjadrit a prihrat si polivcicku. Klasika. jako narod nejsme jedini ... .

Co slysim - it is not possible. Bohuzel ja na to odpovidam - yes! it is possible asw e can se. Nezni to pozitivni, ale je to tak.

Lide se tady ptaji - jak se to mohlo stat ? Bohuzel si neuvedomuji, ze tohle se muze stat kdekoliv a komukoliv. Lide tady (vicemene vsude) si rikali - to se nas netyka, to se nam nemuze stat .. mozna si to nerikali, protoze je to ani nenapadlo ... a jak rikal ted sef bezpecnosti- doufal, ze se tyto nejcernejsi sny nekdy nenaplni.

Nepreji nikomu nic zleho, ale musim rici, kdo strka nos do ulu, nemuze cekat ze se mu nic nestane .. je to (byla to) jen otazka casu ... a ten cas ted prisel. Vzpomel jsem si kratce po tom co spadla dvojka na Nostradama.

Kdyz jsem byl pred casem v CZ, tak jsem videl ve zpravach jak jsou "zase" obrovske pozary v Californii a nastava sezona El Nino(a) (minuly tyden bylo prvni tornado letos) (jevy zapricineny pravdepodobne znecistenim) ... a par dni pred touto zpravou prohlasil Bush, ze US by to stalo mnoho penez US ekonomicku kdyby snizili produckci "of green gases" ... (US je nejvetsi producent "sklenikovych plynu" myslim, ze se tak tomu v rika v cestine) a napriklad Rusko (pokud se nemylim) je na druhem miste s 1/4 toho co vylucuje US.

A podobne je to s tim, co se dnes deje tady. Mnoho lidi si ted mozna uvedomi a bude mozna i "chtit" a umet se vzit do situace jinych narodu - i kdyz "nepratelskych"  - kdyz jim spadne bomba na dum ... at uz je to v Iraku, byv. Jugoslavii, nebo kdekoliv na svete.

Byla to spise otazka casu a stesti, nez se stalo to, co se stalo. Ted rikaji ve zpravach, ze bude trvat dva dny, nez sectou mrtve .. tohle samo o sobe mluvi za vse. Prvni odhady byly o stovkach, potom tisicovkach ... ja jsem si myslel, ze to bude min pres deset tisic, max. az 40 000, coz je pocet lidi co pracuji v WTC a dalsich 200 000 denne jich navstivi. Posledni clovek co se "odvazil" udelat odhad mluvil snad o 50 000. Pravda je, ze jedna vec je kolik lidi umrelo primo a druha otazka je kolik lidi umre na nasledky, az uz sokem, nadychanim plynu a koure, azbestu z budov ... .

Muj osobni nazor je ze se "to" "trochu vice" vymklo z rukou - soudim tak podle toho ze byla vyhlasena "bezletova zona" nad USA priblizne v te dobe co prvni letadlo "vletelo" do WTC. Nastala eliminace ... a potom to zacalo padat. Rekl bych, ze US urcite snizilo dopad teto "akce", ale /prave jsem videl v televizi jak spadla 47-mi patrova budova - clovek si vzpomene na casy kdyz si hral s kartami - stavel si domecky/ ne na takovou miru jak by si prali. Ted zacinam mit pocit, ze se bude tutlat - ofialne se napriklad nevi co se stalo s letadly co byly unesene - nikde nepristaly ... . Proc nerici na rovinu ANO museli jsme je sestrelit! Kazdy musi dat prikaz prece prikaz sestrelit letadlo, ktere leti na mesto ... v letadlech ktere spadly na NY bylo 156 lidi.

Konecne se mi dovoli z CZ.

Prave zde hovorime o ekonomice - bohuzel jako kazda valka, tak i tahle pomuze ekonomice a paradoxne to nemohlo prijit v lepsi dobe. Da se rici, ze financial district je hotovy a bude se muset kdyz nic jineho tak hodne opravit. Co nehorelo, poznamenala tlakova(e) vln(y). Prave nekdo rekl v televizi -  to vypada jako animace - ano, po tricich v dnesnich filmech ... zacina byt tezke rozeznat co je realita a co je trik.

Prave premyslim co bude zitra ? Zustat doma ? Bude druha vlna ? Mam ten pocit, protoze se kolem poledne vytratil prezident USA a je na blize neurcenem miste a zastupuje ho viceprezident, coz se nestava tak casto - je ticho ... az moc ticho. Z toho nemam dobry pocit. NY ma tri letiste a clovek si po case zvykne ze max jednou za pet minut preleti letadlo ... prave hlasi ze hodne budov je strukturalne poskozenych a porad hori. Kour je tak husty, ze nikdo nic nevidi a nemuzou poradne zacit zachranne prace .. situace se kazdou chvili lepsi. Podle vseho - podle smeru to spise vypada, ze krome "ekonomiky" chteli trefit i prezidenta - jedno letadlo bylo namireno napriklad smerem do Camp Davis - vikendove sidlo prezidenta, neco jako jak se to jen jmenuje v Cechach - Hradecek myslim.

Kazdopadne, po dnesku je jasne, ze Pearl Harbor uz neni "cislo jedna" a vsichni vime co bylo po Pearl Harbor. Dnesni volby se nekonaji to je jasne. Dnesni vyroci podepsani miru mezi Palestinci a Zidy v Camp David se taky moc slavit nebude .. teda jak kde. Osobne neverim, ze Palestinci maji nejakou velkou radost z toho, co se stalo. Ti chytri nemaji odvahu (videl jsem Jasira Arafata jak se distancoval v televizi a musim rici, ze mu cvakala celist nervama - to jeste u nej nevidel; je mu jasne ze valka s USA znamena minimalne konec Palestiny, pokud ne vyhlazeni) ... "normalni" Palestinci lide podle mne znaji co je to nekoho ztratit ve valce a "nikomu" to nepreji a ten zbytek ? ... kazdopadne Bin Ladin je na pretresu ...

Exodus - ty zabery lide znaji z Jugoslavie, Iraku ... ale NYC ? Mnoho lidi se bude muset zamyslet, jsem zvedavy. Sok je druhe slovo, ktere me ted napada a podle vlastni zkusenosti vim, ze trva minimalne den az dva, nez to zacne lidem dochazet ... . Ale co ?

Jaromir Zdrazil, New York

katastrofa ve fotografii

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Útok na USA:

25.02.2002  Bude dolní Manhattan městem duchů? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.02.2002  Teroristé byli hlavně Saudové  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
09.01.2002  Útok na USA - přehled říjen Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.01.2002  Útok na USA - přehled září Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.12.2001  Antrax objeven v sídle amerického FEDu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688