TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.08.2011 09:10:05

Poslanec Gazdík: Řešení kolem Bátory je jen částečné (30.8.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - To, že ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal z funkce personálního ředitele svého úřadu Ladislava Bátoru, je jen částečné řešení. Bátora by měl z rezortu školství odejít úplně, uvedl v úterý pro ČT šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

TOP 09 vítá kompromis, na němž se dohodli šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) s ministrem školství. Ten sice svého chráněnce Bátoru k 1. září odvolal z jeho pozice, ale zůstane na rezortu školství jako vicekancléř a bude se starat o ekonomické záležitosti. To se Gazdíkovi nezamlouvá.

"Na jednání poslaneckého klubu naší strany dnes přijde ministr Dobeš. Musí vysvětlit, proč nebrání pronikání extremismu na ministerstvu školství a v čem je osoba Ladislava Bátory pro něj tak výjimečná," sdělil Gazdík.

Odvolání Bátory bylo pro TOP 09 podmínkou, že se vrátí na jednání vlády. Podle Gazdíka to není pro jeho stranu prohra, naopak to považuje za vítězství, i když Bátora zatím na ministerstvu zůstává.

Šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta v pondělí řekl, že Bátora si vlastně posunem na pozici vicekancléře polepšil. Na to Gazdík reagoval v úterý slovy, že to necítí jako posun vzhůru, ministr Dobeš to bude muset vysvětlit.

Bátoru odvolal v pondělí večer jeho nadřízený Dobeš, který se sešel s Karlem Schwarzenbergem. Toho Bátora nazval starým prskajícím chudáčkem a v reakci na to se strana TOP 09 přestala účastnit jednání Nečasova kabinetu. TOP 09 požadovala buď okamžité odvolání Bátory, nebo dokonce rezignaci ministra Dobeše.

Gazdík se dotkl i úterního jednání Poslanecké sněmovny, která má mimo jiné hlasovat o vydání exministra Bárty i nezařazeného poslance Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání. Na otázku, zda se některá ze stran nepodaří vydání zabránit, Gazdík odpověděl: "Nemám signály, že by třeba ODS blokovala vydání. Včera jsme měli schůzku předsedů poslaneckých klubů a nemám signály, že by to někdo blokoval. Bod o vydání bych chtěl zařadit jako první na dnešní schůzi".

Jana Hanousková, hanouskova@mediafax.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688