TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.08.2011 13:50:05

Bátorovy výroky považuje premiér Nečas za buranství (17.8.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Výroky personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) považuje předseda vlády Petr Nečas (ODS) za krajně nevkusné buranství, které nedokáže přijmout. Premiér to uvedl na středeční tiskové konferenci po jednání vlády.

"Musím říci, že tohle považuji za absolutně nepřípustné," uvedl Nečas a dodal, že bude požadovat jasnou, zřetelnou, veřejnou omluvu a od ministra školství Josefa Dobeše (VV) jasný distanc od slov jeho podřízeného.

Podle svých slov by takové chování u podřízených netoleroval.

Ostře se proti výrokům personálního ředitele ministerstva školství vyslovil také Nečasův spolustraník a 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Státní úředník pan Bátora se chová jako opoziční politik a ne jako úředník. Dříve než urazí premiéra, tak by měl dávno odstoupit. Nechápu, proč jej ministr Dobeš neodvolá minimálně za poslední výroky o ministru Schwarzenbergovi," prohlásil Sobotka.

Slova personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory vedla k odchodu ministrů za TOP 09 ze středečního jednání vlády. Ministři jsou připraveni vrátit se za jednací stůl, pokud pan ministr Dobeš učiní jasné kroky.

Bátora na svém facebookovém profilu pronesl na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) drsná slova: "Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj..."

Reagoval tak na Schwarzenbergova slova, kdy si vicepremiér a šéf české diplomacie v kauze pochodu gayů a leseb Prahou postěžoval, že si na Bátorovo odvolání nikdo netroufá a dodal: "Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla…"

"Úředník má právo vyjadřovat svůj názor. Mělo by to být způsobem slušným, který neuráží menšiny," uvedl ministr školství Josef Dobeš (VV) a dodal: "Státní úředník nemá krácenu svobodu projevu ani o milimetr. Vyvodil bych důsledky, kdyby to bylo rasistickým způsobem nebo kdyby jeho výroky ovlivnily jeho práci."

Dobeše výroky Bátory na adresu Schwarzenberga mrzí, sám se za ně vicepremiérovi omluví. S Bátorou bude o problému hovořit ještě ve středu odpoledne, odvolat ho však nehodlá.

Petra Hrubá, Jan Kálal, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688